БиХ: Новац за прање стиже са свих страна

Сумњив новац који се пере у БиХ потиче углавном из оф-шор зона, а примијећени су и трансфери из Уједињених Арапских Емирата, Јемена, Велике Британије, Швајцарске, САД, Њемачке, Литваније, Италије и других земаља из којих се новац посредством банака у БиХ пребацује у друге земље.

Босна и Херцеговина 11.08.2014 | 09:19
БиХ: Новац за прање стиже са свих страна

Наводи се то у анализи коју су израдили представници свих безбједносних, правосудних и полицијских институција у БиХ како би детектовали опасности које пријете и дали смјернице за борбу против организованог криминала.

У овој анализи, коју је недавно усвојио Савјет министара БиХ, наведено је да је и даље присутна појава да криминогена лица новац стечен незаконитим активностима, попут утаје пореза или кријумчарења високотарифне робе и наркотика, настоје што прије да легализују.

"Један од уобичајених начина прања новца и даље је улагање тог новца у покретну имовину, аутомобиле, јахте, али и у непокретну имовину попут станова и земљишта", наведено је у анализи.

Како би прикрили поријекло новца, додаје се, криминогена лица из БиХ избјегавају да депонују новац на рачуне домаћих и банака у земљама региона и ЕУ.

"Дио тог новца посуђују другим криминогеним лицима, док дио користе за куповину некретнина у региону или ЕУ, при чему траже модалитете да избјегну доказивање поријекла новца", истакнуто је у анализи.


Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар