BiH: Novac za pranje stiže sa svih strana

Sumnjiv novac koji se pere u BiH potiče uglavnom iz of-šor zona, a primijećeni su i transferi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Velike Britanije, Švajcarske, SAD, Njemačke, Litvanije, Italije i drugih zemalja iz kojih se novac posredstvom banaka u BiH prebacuje u druge zemlje.

Bosna i Hercegovina 11.08.2014 | 09:19
BiH: Novac za pranje stiže sa svih strana

Navodi se to u analizi koju su izradili predstavnici svih bezbjednosnih, pravosudnih i policijskih institucija u BiH kako bi detektovali opasnosti koje prijete i dali smjernice za borbu protiv organizovanog kriminala.

U ovoj analizi, koju je nedavno usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da je i dalje prisutna pojava da kriminogena lica novac stečen nezakonitim aktivnostima, poput utaje poreza ili krijumčarenja visokotarifne robe i narkotika, nastoje što prije da legalizuju.

"Jedan od uobičajenih načina pranja novca i dalje je ulaganje tog novca u pokretnu imovinu, automobile, jahte, ali i u nepokretnu imovinu poput stanova i zemljišta", navedeno je u analizi.

Kako bi prikrili porijeklo novca, dodaje se, kriminogena lica iz BiH izbjegavaju da deponuju novac na račune domaćih i banaka u zemljama regiona i EU.

"Dio tog novca posuđuju drugim kriminogenim licima, dok dio koriste za kupovinu nekretnina u regionu ili EU, pri čemu traže modalitete da izbjegnu dokazivanje porijekla novca", istaknuto je u analizi.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar