На Вучијој Луци дочекане мошти светитеља

Велики број вјерника вечерас је у храму Светог Пантелејмона на Вучијој Луци дочекао дио моштију овог великомученика, чиме је званично почело обиљежавање крсне славе општине Источни Стари Град.

Република Српска 08.08.2014 | 20:14
На Вучијој Луци дочекане мошти светитеља

Мјесни свештеник хаџи Миљан Рађеновић рекао је да је велика част и задовољство да храм на Вучијој Луци може да посјети један дио целебних моштију, које се чувају у Старој православној цркви на Башчаршији у Сарајеву.

"Радујемо се да у нашој општини, заједно са нашом светом црквом која је посвећена Светом Пантелејмону, можемо обиљежити крсну славу", рекао је јереј Рађеновић окупљеним вјерницима.

Дочеку моштију претходила је свечана сједница Скупштине општине Источни Стари Град на којој је начелник општине Бојо Гашановић изразио задовољство чињеницом да је ова локална заједница и у тешка времена економске кризе сачувала фискалну стабилност.

"И у овим временима великих изазова, како економских тако и политичких, успјели смо да измиримо све обавезе како према Републици тако и према грађанима, и становништву пружимо најбољу могућу услугу", рекао је Гашановић.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду доћи до веће финансијске стабилности да би били реализовани неки од планираних пројеката. "Веома је битно нагласити да смо у овој години почели да се развијамо и у привредном и у туристичком сегменту", рекао је Гашановић.

Прије свечане сједнице положени су вијенци на спомен-обиљежју погинулим српским борцима на Хреши. Вијенце су положили начелник Гашановић, представници Борачке организације, политичких партија и братске оипштине Уб из Србије.

Након дочека моштију у храму на Вучијој Луци, услиједило је гусларско вече које је организовало Гусларско друштво "Гаврило Приницип" са гостима из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Сутра, на дан Светог великомученика Пантелејмона, у 9.30 часова биће служена света литургија, а за 11.30 часова је планиран славски обред. Предвиђено је да послије славског ручка буду додијељена признања заслужним појединцима и колективима.

Ове године први пут биће додијељено признање "Да се не заборави" ствараоцима Републике Српске. Ријеч је о осам признања која ће, како је рекао начелник Гашановић, бити уручена заслужним појединцима који су у тешка времена морали доносити и тешке одлуке, чиме су помогли стварање Српске.

Коментари / 0

Оставите коментар