Поплаве и даље пријете

У Српцу су усљед наглих и обилних падавина бујичне воде поплавиле пољопривредно земљиште од Мјесне заједнице /МЗ/ Лилићи до Разбоја, а у МЗ Горња Лепеница угрозиле су 10 домаћинстава, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

Република Српска 08.08.2014 | 13:24
Поплаве и даље пријете

Причињена је велика штета на пољопривредном земљишту које је поплављено синоћ око 18.00 часова.

У Бијељини је на сједници градског Штаба за ванредну ситуацију донесена одлука о проглашењу ванредне ситуације на дијелу подручја града у сливу ријека Дрине и Саве.

Ситуација на подручјима која су била заплављена се стабилизује, јер су се све ријеке повукле у корита. Ноћ је протекла мирно. Водостај ријеке Саве и даље је у знатном порасту за 72 центиметра од јуче у 18.00 часова. Проток ријеке Дрине је у опадању.

У Прњавору је вода ушла у 26 приватних и четири пословна објекта.
У МЗ Присоје и Поповићи бујичне воде су уништиле два моста, један дрвени и један понтонски. И даље су у прекиду путне комуникације Горњи Вијачани - Укрина и Горњи Вијачани - Присоје.

На магистралном путу према Дервенти у мјесту Доњи Смртићи одвија се само теретни саобраћај, а путничка возила упућују се алтернативним правцима.

У општини Петрово и даље је на снази ванредна ситуација, али се постепено нормализује. Вода се повукла из домаћинстава које су поплавили бујични потоци и ријеке Спреча, Јадрина и Прења.

Оштећено је више од 100 километара локалне путне мреже и порушен мост на ријеци Јадрини.

Републичка управа Цивилне заштите Источно Сарајево уручила је општини пет пумпи за испумпавање воде, пет пари чизама и три исушивача.

У прекиду је регионални пут Добој - Петрово.

Општина Петрово упутила је захтјев за хитну помоћ у људству, материјално-техничким средствима и храни.

Снабдијевање струјом и водом је уредно.

У општини Дервента на снази је ванредна одбрана од поплаве. Водостај ријеке Укрине је у опадању. Насељено мјесто Јасенице и даље је окружено водом, а из пет стамбених објеката у МЗ Поље и Агићи подземне воде су се повукле.

Ангажована је ватрогасна јединица на испумпавању воде, дио јединице за заштиту и спашавање на води и под водом, дио људства предузећа која располажу механизацијом и дио оружаних снага.

У Бањалуци је водостај ријеке Врбас у опадању и на мјерном мјесту Делибашино Село мјерен синоћ у 21.00 час износио је 335 центиметара, што је за 27 центиметара мање у односу на мјерење од 18.00 часова, и премашио је коту ванредне одбране од поплаве за 15 центиметара.

У насељу Чесма уведено је дежурство на насипу и ангажовано је око 20 пумпи за испумпавање воде.

У Челинцу и Котор-Варошу ријеке су се вратиле у корита.

У Котор-Варошу оштећен је дио пута Плитска - Липље, а оштећен је и локални водовод у Мјесној заједници Врбањци. У насељу Масловаре бујични поток поткопао је темељ једне пилане. На локалном путу Котор-Варош - Вагани - село Равне активирало се клизиште, па је саобраћај преусмјерен старим путем.

Водостај ријеке Уне у Козарској Дубици и даље је у опадању. Заплављено је око 150 објеката, а вода је ушла у 30 објеката. Оштећено је више локалних путева и један мост на ријеци Мљечаници је срушен.

Екипе за дезинфекцију су на терену. Активирана су два нова клизишта у МЗ Мљечаница која угрожавају путну комуникацију према Бањи Мљечаница. Комисија за процјену штате наставиће рад.

У општини Теслић водостај ријеке Усоре је у опадању. У МЗ Ирице и Ботајица у неколико стамбених објеката вода је ушла у подрумске просторије у мањем обиму.
Угроженог становништва за сада нема. Снабдијевање водом и струјом је уредно.

У Добоју је стање уредно. Водостај ријеке Босне је у опадању и јутрос у 6.00 часова износио је 180 центиметара изнад коте редовне одбране од поплава. Магистрални пут Добој - Тузла у насељу Станић Ријека и даље је у прекиду.

У општини Модрича ситуација је нормализована, али је саобраћај на регионалном путу Добој – Модрича у мјесту Врањак и даље у прекиду.

Коментари / 0

Оставите коментар