Poplave i dalje prijete

U Srpcu su usljed naglih i obilnih padavina bujične vode poplavile poljoprivredno zemljište od Mjesne zajednice /MZ/ Lilići do Razboja, a u MZ Gornja Lepenica ugrozile su 10 domaćinstava, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska 08.08.2014 | 13:24
Poplave i dalje prijete

Pričinjena je velika šteta na poljoprivrednom zemljištu koje je poplavljeno sinoć oko 18.00 časova.

U Bijeljini je na sjednici gradskog Štaba za vanrednu situaciju donesena odluka o proglašenju vanredne situacije na dijelu područja grada u slivu rijeka Drine i Save.

Situacija na područjima koja su bila zaplavljena se stabilizuje, jer su se sve rijeke povukle u korita. Noć je protekla mirno. Vodostaj rijeke Save i dalje je u znatnom porastu za 72 centimetra od juče u 18.00 časova. Protok rijeke Drine je u opadanju.

U Prnjavoru je voda ušla u 26 privatnih i četiri poslovna objekta.
U MZ Prisoje i Popovići bujične vode su uništile dva mosta, jedan drveni i jedan pontonski. I dalje su u prekidu putne komunikacije Gornji Vijačani - Ukrina i Gornji Vijačani - Prisoje.

Na magistralnom putu prema Derventi u mjestu Donji Smrtići odvija se samo teretni saobraćaj, a putnička vozila upućuju se alternativnim pravcima.

U opštini Petrovo i dalje je na snazi vanredna situacija, ali se postepeno normalizuje. Voda se povukla iz domaćinstava koje su poplavili bujični potoci i rijeke Spreča, Jadrina i Prenja.

Oštećeno je više od 100 kilometara lokalne putne mreže i porušen most na rijeci Jadrini.

Republička uprava Civilne zaštite Istočno Sarajevo uručila je opštini pet pumpi za ispumpavanje vode, pet pari čizama i tri isušivača.

U prekidu je regionalni put Doboj - Petrovo.

Opština Petrovo uputila je zahtjev za hitnu pomoć u ljudstvu, materijalno-tehničkim sredstvima i hrani.

Snabdijevanje strujom i vodom je uredno.

U opštini Derventa na snazi je vanredna odbrana od poplave. Vodostaj rijeke Ukrine je u opadanju. Naseljeno mjesto Jasenice i dalje je okruženo vodom, a iz pet stambenih objekata u MZ Polje i Agići podzemne vode su se povukle.

Angažovana je vatrogasna jedinica na ispumpavanju vode, dio jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, dio ljudstva preduzeća koja raspolažu mehanizacijom i dio oružanih snaga.

U Banjaluci je vodostaj rijeke Vrbas u opadanju i na mjernom mjestu Delibašino Selo mjeren sinoć u 21.00 čas iznosio je 335 centimetara, što je za 27 centimetara manje u odnosu na mjerenje od 18.00 časova, i premašio je kotu vanredne odbrane od poplave za 15 centimetara.

U naselju Česma uvedeno je dežurstvo na nasipu i angažovano je oko 20 pumpi za ispumpavanje vode.

U Čelincu i Kotor-Varošu rijeke su se vratile u korita.

U Kotor-Varošu oštećen je dio puta Plitska - Liplje, a oštećen je i lokalni vodovod u Mjesnoj zajednici Vrbanjci. U naselju Maslovare bujični potok potkopao je temelj jedne pilane. Na lokalnom putu Kotor-Varoš - Vagani - selo Ravne aktiviralo se klizište, pa je saobraćaj preusmjeren starim putem.

Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici i dalje je u opadanju. Zaplavljeno je oko 150 objekata, a voda je ušla u 30 objekata. Oštećeno je više lokalnih puteva i jedan most na rijeci Mlječanici je srušen.

Ekipe za dezinfekciju su na terenu. Aktivirana su dva nova klizišta u MZ Mlječanica koja ugrožavaju putnu komunikaciju prema Banji Mlječanica. Komisija za procjenu štate nastaviće rad.

U opštini Teslić vodostaj rijeke Usore je u opadanju. U MZ Irice i Botajica u nekoliko stambenih objekata voda je ušla u podrumske prostorije u manjem obimu.
Ugroženog stanovništva za sada nema. Snabdijevanje vodom i strujom je uredno.

U Doboju je stanje uredno. Vodostaj rijeke Bosne je u opadanju i jutros u 6.00 časova iznosio je 180 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava. Magistralni put Doboj - Tuzla u naselju Stanić Rijeka i dalje je u prekidu.

U opštini Modriča situacija je normalizovana, ali je saobraćaj na regionalnom putu Doboj – Modriča u mjestu Vranjak i dalje u prekidu.

Komentari / 0

Ostavite komentar