Годишњица одбране Војковића, Грлице и Крупца

Парастосом за погинуле и умрле борце у Цркви Светог Петра Сарајевског  у Источној Илиџи обиљежен је 4.август, дан одбране Војковића, Грлице и Крупца.

Република Српска 04.08.2014 | 14:48
Годишњица одбране Војковића, Грлице и Крупца

Под слоганом "Да се не заборави" Источна Илиџа већ 22. године обиљежава 4.август, дан када су успјешно одбрањена насеља Војковићи, Грлица и Крупац и дан када се треба присјетити свих оних који су са овог простора дали животе за Републику Српску. Мира Шешлија је супруга погинулог борца Борислава Шешлије, који је све четири године рата био на првој борбеној линији.

Каже да је њој и њеној породици и данас тешко, као и свакоме ко је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату изгубио своје најмилије. "Погинуо је када је кренуо на Крупац, погођен је возећи војно возило, у срце директно. Тешко нам је, а можете мислити шта о овоме мисли његово дијете, које сада има 25 година. Пита се зашто је погинуо, зашто није побјегао", наводи Шешлија.

Тежиште напада 4.августа 1995.године била је зона Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде, од корита ријеке Жељезнице до подножја Трескавице и Игмана. На линији одбране погинуло је седам бораца.

"Људи који су погинули, погинули су десетак метара од својих кућа. Ровови су били постављени у двориштима кућа, што говори да се овдје водио баш одбрамбени рат", напомиње предсједник Борачке организације Источна Илиџа Бобан Томашевић.

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач напомиње да је задатак ове општине и борачке организације да оваквим манифестацијама подсјећају на жртву коју су припадници Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске положили на олтар отаџбине, да би ми имали оно што сад имамо, а то је Република Српска и слобода.

Сви су сложни у једном -  борци са подручја Сарајевско-романијског ратишта храбро су издржали све четири године, не дозвољавајући да ниједан центиметар српске земље падне у руке непријатеља.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

крле

04.08.2014 17:51

Нисмо дозволили да падне ни центиметар а данас не моземо уци у њу.

ОДГОВОРИТЕ