Godišnjica odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

Parastosom za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog  u Istočnoj Ilidži obilježen je 4.avgust, dan odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca.

Republika Srpska 04.08.2014 | 14:48
Godišnjica odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

Pod sloganom "Da se ne zaboravi" Istočna Ilidža već 22. godine obilježava 4.avgust, dan kada su uspješno odbranjena naselja Vojkovići, Grlica i Krupac i dan kada se treba prisjetiti svih onih koji su sa ovog prostora dali živote za Republiku Srpsku. Mira Šešlija je supruga poginulog borca Borislava Šešlije, koji je sve četiri godine rata bio na prvoj borbenoj liniji.

Kaže da je njoj i njenoj porodici i danas teško, kao i svakome ko je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubio svoje najmilije. "Poginuo je kada je krenuo na Krupac, pogođen je vozeći vojno vozilo, u srce direktno. Teško nam je, a možete misliti šta o ovome misli njegovo dijete, koje sada ima 25 godina. Pita se zašto je poginuo, zašto nije pobjegao", navodi Šešlija.

Težište napada 4.avgusta 1995.godine bila je zona Druge sarajevske lake pješadijske brigade, od korita rijeke Željeznice do podnožja Treskavice i Igmana. Na liniji odbrane poginulo je sedam boraca.

"Ljudi koji su poginuli, poginuli su desetak metara od svojih kuća. Rovovi su bili postavljeni u dvorištima kuća, što govori da se ovdje vodio baš odbrambeni rat", napominje predsjednik Boračke organizacije Istočna Ilidža Boban Tomašević.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač napominje da je zadatak ove opštine i boračke organizacije da ovakvim manifestacijama podsjećaju na žrtvu koju su pripadnici Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske položili na oltar otadžbine, da bi mi imali ono što sad imamo, a to je Republika Srpska i sloboda.

Svi su složni u jednom -  borci sa područja Sarajevsko-romanijskog ratišta hrabro su izdržali sve četiri godine, ne dozvoljavajući da nijedan centimetar srpske zemlje padne u ruke neprijatelja.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

krle

04.08.2014 17:51

Nismo dozvolili da padne ni centimetar a danas ne mozemo uci u nju.

ODGOVORITE