Пресуда Турковићу укинута због повреда кривичног поступка

Суд БиХ саопштио је да је одлука у предмету "Зијад Турковић и други", којом се укида првостепена пресуда и одређује поновни претрес пред Апелационим одјељењем Суда БиХ, резултат неколико битних повреда кривичног поступка направљених у првостепеном поступку.

Босна и Херцеговина 04.08.2014 | 15:08
Пресуда Турковићу укинута због повреда кривичног поступка

 У саопштењу се појашњава да је ријеч о повреди права на одбрану оптужених и права на правично суђење гарантовано одредбом Европске конвенције о заштити људских права."Основно право, које такође гарантује Европска конвенција, јесте право на жалбу, односно на преиспитивање првостепене одлуке од  вишег суда. Стога ће се у предмету `Зијад Турковић и други` у поновном поступку пред Апелационим одјељењем отклонити учињени пропусти и према потреби извести већ изведени, те евентуално нови докази", истичу у Суду.Суд БиХ наводи да поштује принцип једнакости страна у поступку и досљедан је правилној примјени кривичних закона и када је ријеч о најтежим случајевима организованог криминала."Суд БиХ није до сада, нити ће убудуће подлијегати притисцима, без обзира одакле долазе, било да су политички мотивисани или да су резултат незадовољства странака у поступку, као што се ради у конкретном случају“, наводи се у саопштењу.

У Суду БиХ истичу да је одлука вијећа Апелационог одјељења свакако потврда да Суд БиХ не фаворизује нити једну страну, те да поштивање закона и једнакост страна у поступку нема никакву алтернативу.Из Суда БиХ наглашавају да је Тужилаштво једна од страна у поступку која је у овом случају незадовољна исходом жалбеног поступка, те с те стране могу разумјети одређене реакције, али сматрају да ипак то не може оправдати исхитрене и оштре изјаве којима се покушава дискредитовати, не само Суд БиХ и његове судије, већ и цјелокупан правосудни систем БиХ и на тај начин утицати на исход поступка.

"Сматрамо непримјереним да челници институција, који такође требају, не само познавати, већ и поштивати кривичне законе, укључујући сва процесна правила првостепеног и другостепеног поступка, као и принципе независности правосуђа, дају изјаве које уносе немир и збуњеност међу грађане БиХ, а нити имају нити могу имати било какав утицај на крајњи исход поступка", истичу у Суду.Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је 1. августа првостепену пресуду у предмету "Зијад Турковић и други", уваживши жалбу одбране.Суд БиХ је у предмету "Зијад Турковић и други" изрекао укупну затворску казну од 100 година за пљачку карго-центра Аеродрома у Сарајеву, монструозна убиства пет лица, шверц дроге и оружја, изнуду и друга кривична дјела.

Турковић и Миленко Лакић осуђени су на казне дуготрајног затвора од по 40 година, Саша Стјепановић на 12, а Фадил Аљовић на пет година.Муамер Захитовић је због изнуде и прања новца добио три године, док су Нијаз Зубан и Хилмија Машовић ослобођени оптужби.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

тетријеб

04.08.2014 13:55

Много је судских поступка тј пресуда којима је прекрсено право на законито судјење и то је аларм да се неко у овој зрмљи позавави тим проблемом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја чуо

04.08.2014 13:57

ја чуо да ни драган човић није крив.ослобођен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

04.08.2014 15:48

Ово висе није сумњиво, него оцигледно. Када, под притиском јавности додје до приводјења и судљења, обавезно се "направи пар пропуста" који касније буду употријебљени за ослобадјање злоцинаца, ако је некоме "потребно". Лопови, дилери, педофили, ратни злоцинци... битно је цији су или могу ли платити. Тузитељи или нису квалификовани или то намјерно раде, праве оптузницу коју је лако оборити, а онда овакви адвокати (Каркин и слицни) побуцају тузиоце и прије поцетка судјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

04.08.2014 21:24

Лицно сам био остецецен гдје ми је полиција и тузиластво направило јос вецу стету. Јос при пријави теске крадје два инспектора ЦЈБ Бијељина су намјерно пропистила да узму отиске прстију поцинилаца. Осумњицене нису намјерно привели одмах, него су им после 15 дана послали позиве. О претресу објеката које су користили осумњицени није било говора. Потпуно сам сигуран да би пронасли покрадене ствари први дан после крадје, јер је јасно ко је поцинилац. Кад је напокон после неколико година Окрузно тузиластво под мојим притиском подигло оптузницу, јер је током истраге поцинилац срецом признао дјело, тузилац је намјерно написао оптузницу којом је исмијао мене и правду. То је била смијурија да се и оптузени смијао. Наравно да је он знао да це у оптузници бити остављен простор да буде ослободјен. Мојим залагањем, галамом и претњом да цу их све пријавити свим медијима у БиХ на једвите јаде је Основни суд у Бијељини осудио поциниоца на условну казну од годину дана и да плати судске троскове од 150 марака. Сто је такодје смијурија од пресуде. Стета коју сам претрпио је око 25.000 марака .

ОДГОВОРИТЕ