Presuda Turkoviću ukinuta zbog povreda krivičnog postupka

Sud BiH saopštio je da je odluka u predmetu "Zijad Turković i drugi", kojom se ukida prvostepena presuda i određuje ponovni pretres pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH, rezultat nekoliko bitnih povreda krivičnog postupka napravljenih u prvostepenom postupku.

Bosna i Hercegovina 04.08.2014 | 15:08
Presuda Turkoviću ukinuta zbog povreda krivičnog postupka

 U saopštenju se pojašnjava da je riječ o povredi prava na odbranu optuženih i prava na pravično suđenje garantovano odredbom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava."Osnovno pravo, koje takođe garantuje Evropska konvencija, jeste pravo na žalbu, odnosno na preispitivanje prvostepene odluke od  višeg suda. Stoga će se u predmetu `Zijad Turković i drugi` u ponovnom postupku pred Apelacionim odjeljenjem otkloniti učinjeni propusti i prema potrebi izvesti već izvedeni, te eventualno novi dokazi", ističu u Sudu.Sud BiH navodi da poštuje princip jednakosti strana u postupku i dosljedan je pravilnoj primjeni krivičnih zakona i kada je riječ o najtežim slučajevima organizovanog kriminala."Sud BiH nije do sada, niti će ubuduće podlijegati pritiscima, bez obzira odakle dolaze, bilo da su politički motivisani ili da su rezultat nezadovoljstva stranaka u postupku, kao što se radi u konkretnom slučaju“, navodi se u saopštenju.

U Sudu BiH ističu da je odluka vijeća Apelacionog odjeljenja svakako potvrda da Sud BiH ne favorizuje niti jednu stranu, te da poštivanje zakona i jednakost strana u postupku nema nikakvu alternativu.Iz Suda BiH naglašavaju da je Tužilaštvo jedna od strana u postupku koja je u ovom slučaju nezadovoljna ishodom žalbenog postupka, te s te strane mogu razumjeti određene reakcije, ali smatraju da ipak to ne može opravdati ishitrene i oštre izjave kojima se pokušava diskreditovati, ne samo Sud BiH i njegove sudije, već i cjelokupan pravosudni sistem BiH i na taj način uticati na ishod postupka.

"Smatramo neprimjerenim da čelnici institucija, koji takođe trebaju, ne samo poznavati, već i poštivati krivične zakone, uključujući sva procesna pravila prvostepenog i drugostepenog postupka, kao i principe nezavisnosti pravosuđa, daju izjave koje unose nemir i zbunjenost među građane BiH, a niti imaju niti mogu imati bilo kakav uticaj na krajnji ishod postupka", ističu u Sudu.Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 1. avgusta prvostepenu presudu u predmetu "Zijad Turković i drugi", uvaživši žalbu odbrane.Sud BiH je u predmetu "Zijad Turković i drugi" izrekao ukupnu zatvorsku kaznu od 100 godina za pljačku kargo-centra Aerodroma u Sarajevu, monstruozna ubistva pet lica, šverc droge i oružja, iznudu i druga krivična djela.

Turković i Milenko Lakić osuđeni su na kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12, a Fadil Aljović na pet godina.Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tetrijeb

04.08.2014 13:55

Mnogo je sudskih postupka tj presuda kojima je prekrseno pravo na zakonito sudjenje i to je alarm da se neko u ovoj zrmlji pozavavi tim problemom.

ODGOVORITE
Name

ja čuo

04.08.2014 13:57

ja čuo da ni dragan čović nije kriv.oslobođen.

ODGOVORITE
Name

Navijac

04.08.2014 15:48

Ovo vise nije sumnjivo, nego ocigledno. Kada, pod pritiskom javnosti dodje do privodjenja i sudljenja, obavezno se "napravi par propusta" koji kasnije budu upotrijebljeni za oslobadjanje zlocinaca, ako je nekome "potrebno". Lopovi, dileri, pedofili, ratni zlocinci... bitno je ciji su ili mogu li platiti. Tuzitelji ili nisu kvalifikovani ili to namjerno rade, prave optuznicu koju je lako oboriti, a onda ovakvi advokati (Karkin i slicni) pobucaju tuzioce i prije pocetka sudjenja.

ODGOVORITE
Name

jovica

04.08.2014 21:24

Licno sam bio ostececen gdje mi je policija i tuzilastvo napravilo jos vecu stetu. Jos pri prijavi teske kradje dva inspektora CJB Bijeljina su namjerno propistila da uzmu otiske prstiju pocinilaca. Osumnjicene nisu namjerno priveli odmah, nego su im posle 15 dana poslali pozive. O pretresu objekata koje su koristili osumnjiceni nije bilo govora. Potpuno sam siguran da bi pronasli pokradene stvari prvi dan posle kradje, jer je jasno ko je pocinilac. Kad je napokon posle nekoliko godina Okruzno tuzilastvo pod mojim pritiskom podiglo optuznicu, jer je tokom istrage pocinilac srecom priznao djelo, tuzilac je namjerno napisao optuznicu kojom je ismijao mene i pravdu. To je bila smijurija da se i optuzeni smijao. Naravno da je on znao da ce u optuznici biti ostavljen prostor da bude oslobodjen. Mojim zalaganjem, galamom i pretnjom da cu ih sve prijaviti svim medijima u BiH na jedvite jade je Osnovni sud u Bijeljini osudio pocinioca na uslovnu kaznu od godinu dana i da plati sudske troskove od 150 maraka. Sto je takodje smijurija od presude. Steta koju sam pretrpio je oko 25.000 maraka .

ODGOVORITE