Банкрот у наредних годину дана!?

БиХ има најалармантнију економску ситуацију и шансе од 27,4 посто да банкротира у року од 12 мјесеци, те се налази испред Бјелорусије, Украјине и Руанде,  пише Еуромани.

Босна и Херцеговина 03.08.2014 | 15:02
Банкрот у наредних годину дана!?

Ова анализа наводи да су разлоге могућег банкрота БиХ мајске поплаве због којих се земља додатно задужила, висока стопа незапослености, корупција и континуирана политичка нестабилност.

Криза стеже све више и то грађани најбоље осјете на својој кожи.
 
Иако БХ - власти нуде шарене приче о бољитку, свјетски стручњаци не насједају и шаљу упозорење - БиХ је пред банкротом. Тако смо се нашли у друштву Венецуеле, Руанде, Пакистана, Аргентине, Бангладеша, Египта и Грчке.

Економиста Славиша Раковић тврди да ова упозорења треба схватити веома озбиљно.

"Комбиновани фактори дају најгору могућу оцјену о друштву у коме је висок степен корупције и организованог криминала, привредног криминала у суштини једне велике злоупотребе јавних средстава урушава економску структуру ове земље. У тој комбинацији одржавање скупе администрације и неких инвестиција које су непродуктивне и које не доносе поврат  уложеног новца постаје неодрживо", каже Раковић.

Пара све мање, па власт граби из кредита, а нова мука која је дошла са поплавом отвара могућност за нова задуживања путем Бриселске конференције. Е и ту постоји простор за злопуотребе, упозорава Раковић.  

"Уколико добар дио тих средстава оде у јавну потрошњу,  а свједоци смо свакодневно да бројни фондови  одлазе у јавну потрошњу, доћи ћемо да прегломазна државна администрација па чак и оно што нам је од стратешке важности сектор здравство, школства итд. не можемо да носимо на својим леђима, јер смо остали на минималној привредној активности", рекао је Раковић.  

Задуженост БиХ је близу 11 милијарди КМ у односу на 24 милијарде бруто друштвеног производа, указује Раковић.

"Оно што је чињеница јесте да је овако висок степен 27 одсто могућности за банкрот јавних финансија треба да буде посљедње упозорење водећим политичким снагама у БиХ да је потребна дубока промјена у систему.", каже Раковић.  

Ипак, међународни банкрот финансија Босне и Херцеговине је искључен с обзиром да се приоритетно из индиректних пореза издвајају средства за сервисирање спољњег дуга. На тај начин међународни кредитори су обезбјеђени, али за грађане нема пара, тврди Раковић.

"Ми смо жиранти таквог рјешења. Па ће негативне посљедице уколико дође до усложњавања економске ситуације осјетити  грађани кроз расподјелу буџетских средстава која ће бити све мања и мања",  рекао је Раковић.
 
Раковић указује да као посљедицу имамо да је 30 посто грађана прешло у зону сиромаштва и не могу да подмире ни основне животне потребе.  


(БН ТВ)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Учитељ јоге

02.08.2014 18:30

Па ваљда је већ банкрот ако се сваки мјесец узимају толики кредити и продају трезорски записи и одгадјају рокови отплате а дугови се гомилају, ту, у потоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

02.08.2014 19:02

Нормално да је банкрот,јос је и годину дана оптимистичан период.Само у згради Владе РС,да их пола не долази на посао не би се ниста осјетило.Нпр. у Српцу Стирокарт пропао,а три пуна аутобуса свако јутро иде на посао,сто у Владу РС,сто у Суме РС,сто у Фонд здравственог осигурања РС (опасна су им конкуренција ови из Прњавора-вец имају један пун аутобус дневно).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

02.08.2014 19:31

Бице исто као сад само сто це бити званицно и нек пропада кад мајмуни управљају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

02.08.2014 20:14

Чим једна држава почне улазити из једног у други кредит, притом нема никакву економију уз још армију незапослених... Ту је већ наступио банкрот. Е сад што Жељка и Додик пласирају лафине за народ како је све стабилно, све супер...остаје на нама да у октобру им задамо "јак ударац" и да дамо прилику Савезу за промјене да спаси што се још може спасити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

02.08.2014 20:35

ово бн припрема народ јер су свјесни ако додје босиц и компанија да смо готови

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

02.08.2014 21:08

Колико ми је познато,БХ је под некаквом врстом медјународног протектората а господин Инцо ако је добронамјеран мозе од страних банака добити на увид тренутно стање на контима насих БХ политицара. Па нека ММФу врати дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

02.08.2014 21:42

Прије ће се заратити него што се то деси .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

02.08.2014 21:59

Какав црни Савез за промјене исти као и ови.Не знам за вас људи али ја не видим рјесење!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пола..

03.08.2014 00:16

Искрено..Република Српска је вец банкротирала..нема прихода од пољопривреде итд ..златне опстине нису добиле третман какав су заслузиле...Федерација це ускоро..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

03.08.2014 05:55

Какве то везе има и ста це бити кад се прогласи банкрот дрзаве .... ниста . Они коју су довели до овога _ све владе за свог мандата су се трудиле да унисте ову за...анцију од дрзаве, јер су гледали себе и само себе. Пуни новаца , које се мјере десетине милиона КМ , заједно са својим породицама имају друге зивотне дестинације, заврсене факултете у другим дрзавама , сви говоре стране језике , имају новац ..... ста то бијесе БАНКРОТ , мени се цини назив ПАНК ГРУПЕ ИЗ НАСЕ ДЕЗЕЛЕ ......а није ни скуп улаз ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салепвруч

03.08.2014 07:07

Институције БиХ немају развојни буџет,њихов буџет је искључиво за одржавање институција,институције БиХ се не задужују,они су само гарант за задужења ентитета да ће вратити дуг.Закон о ПДВ у је јасан,приходи се прикупљају сваки дан а исти дан се и дијеле,ПРВО подмирење вањског дуга,затим приходи за институције Босне и Херцеговине а потом ентитети и нижи нивои власти. Из горе наведеног се види да могу банкротирати ентитети,институције БиХ ће несметано функционисати и ако ентитети банкротирају. БиХ је децентрализована држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Астор

03.08.2014 08:02

Најлаксе је политицаре на минималац па цемо да видимо како они будзетују од првог до првог, какав је то систем да административне секретарице (политицари) имају веце плате од вазнијих послова као сто су уцитељи, професори, ватрогазци итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

03.08.2014 08:43

Да ли можемо издржати пуну годину дана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Африка

03.08.2014 10:36

Опет фолирамо а све је јасно. Забранити патриотизам из Мерцедеса и из добро плаћених државних кабинета. Отпустити вишак администрације на свим нивоима. Инвестирати у прпизводњу. Вратити достајанство стручњацима и радницима. Похапсити багру и одузети нелегно стечену имовину и ето програма опоравка. Све друго је фолирање и сјасе Курта да узјаше Мурта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

03.08.2014 11:42

како за годину, па банкрот је од како је рат поцео!!!! а сад само ради оно сто је покрадено од народа рс. знаци они су покрали насе паре и сад отварају за своје перверзије са поповима-папистима туристицке центре гдје це попови долазити са својим љубавницима. па мозе им се кад су покрали за вријеме рата и док су момке тјерали да гину док они краду....било је сахрана па пута 100еу по сахрани накупило се од поцетка рата,а о крадји насе имовине да не говорим па нека сад са србијанским удбасима купују дрогу и продају је за динаре србима. запад се само смије,боли их кита. њихове дрзаве су уредјене а ви луди срби из рс нестаните кад тако волите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцак...

03.08.2014 11:55

Ја се не бринем за будуцност и поред оваквог песимизма..ЗАСТО ? Зато сто ЗНАМ ко или ко ИМА лову у мом граду, односно ко је НАКРАО,НАХАПАО,ОПЉАЦКАО,...ОНИ нека се брину јер вјерујте цак и мало дијете зна како су појединци досли до те лове,... Укратко, ако МЕНИ зафали --знам код кога цу. Мозете слободно реци да сам и будуци анархиста али јебаји га ја не волим бити гладан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

србенда

03.08.2014 16:54

Брига нас за банкротом, ми смо небески народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сетац

04.08.2014 06:51

Ја како гледам ми смо сви колективно пред банкротом од '91. Ако неко има да каже који је то период благостања био од те године до данас, јако би волио да чујем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схабан

04.08.2014 08:18

Бих треба помоц, а не претње банкротом. Моземо ми банкротирати сто пута, ниста се неце промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

04.08.2014 09:38

Ова држава је у самртном ропцу и банкротирала је већ дуже вријеме. Жао ми је што ови који дођу на власт послије октобарских избора, неће имати шта красти јер је све покрадено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманитарац

05.08.2014 08:34

Све смо прошли,па хајде да И то видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

05.08.2014 09:21

Банкрот нам је једини спас! Ватикану смо строструко исплатили кредите које нам дао преко својих дилера ММФ, Светске банке, ЕБРД итд.., Република Српска је логор смрти. Католици нас држа 25 година у логору и киње.

ОДГОВОРИТЕ