Bankrot u narednih godinu dana!?

BiH ima najalarmantniju ekonomsku situaciju i šanse od 27,4 posto da bankrotira u roku od 12 mjeseci, te se nalazi ispred Bjelorusije, Ukrajine i Ruande,  piše Euromani.

Bosna i Hercegovina 03.08.2014 | 15:02
Bankrot u narednih godinu dana!?

Ova analiza navodi da su razloge mogućeg bankrota BiH majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Kriza steže sve više i to građani najbolje osjete na svojoj koži.
 
Iako BH - vlasti nude šarene priče o boljitku, svjetski stručnjaci ne nasjedaju i šalju upozorenje - BiH je pred bankrotom. Tako smo se našli u društvu Venecuele, Ruande, Pakistana, Argentine, Bangladeša, Egipta i Grčke.

Ekonomista Slaviša Raković tvrdi da ova upozorenja treba shvatiti veoma ozbiljno.

"Kombinovani faktori daju najgoru moguću ocjenu o društvu u kome je visok stepen korupcije i organizovanog kriminala, privrednog kriminala u suštini jedne velike zloupotrebe javnih sredstava urušava ekonomsku strukturu ove zemlje. U toj kombinaciji održavanje skupe administracije i nekih investicija koje su neproduktivne i koje ne donose povrat  uloženog novca postaje neodrživo", kaže Raković.

Para sve manje, pa vlast grabi iz kredita, a nova muka koja je došla sa poplavom otvara mogućnost za nova zaduživanja putem Briselske konferencije. E i tu postoji prostor za zlopuotrebe, upozorava Raković.  

"Ukoliko dobar dio tih sredstava ode u javnu potrošnju,  a svjedoci smo svakodnevno da brojni fondovi  odlaze u javnu potrošnju, doći ćemo da preglomazna državna administracija pa čak i ono što nam je od strateške važnosti sektor zdravstvo, školstva itd. ne možemo da nosimo na svojim leđima, jer smo ostali na minimalnoj privrednoj aktivnosti", rekao je Raković.  

Zaduženost BiH je blizu 11 milijardi KM u odnosu na 24 milijarde bruto društvenog proizvoda, ukazuje Raković.

"Ono što je činjenica jeste da je ovako visok stepen 27 odsto mogućnosti za bankrot javnih finansija treba da bude posljednje upozorenje vodećim političkim snagama u BiH da je potrebna duboka promjena u sistemu.", kaže Raković.  

Ipak, međunarodni bankrot finansija Bosne i Hercegovine je isključen s obzirom da se prioritetno iz indirektnih poreza izdvajaju sredstva za servisiranje spoljnjeg duga. Na taj način međunarodni kreditori su obezbjeđeni, ali za građane nema para, tvrdi Raković.

"Mi smo žiranti takvog rješenja. Pa će negativne posljedice ukoliko dođe do usložnjavanja ekonomske situacije osjetiti  građani kroz raspodjelu budžetskih sredstava koja će biti sve manja i manja",  rekao je Raković.
 
Raković ukazuje da kao posljedicu imamo da je 30 posto građana prešlo u zonu siromaštva i ne mogu da podmire ni osnovne životne potrebe.  


(BN TV)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Učitelj joge

02.08.2014 18:30

Pa valjda je već bankrot ako se svaki mjesec uzimaju toliki krediti i prodaju trezorski zapisi i odgadjaju rokovi otplate a dugovi se gomilaju, tu, u potoku.

ODGOVORITE
Name

Aco

02.08.2014 19:02

Normalno da je bankrot,jos je i godinu dana optimističan period.Samo u zgradi Vlade RS,da ih pola ne dolazi na posao ne bi se nista osjetilo.Npr. u Srpcu Stirokart propao,a tri puna autobusa svako jutro ide na posao,sto u Vladu RS,sto u Sume RS,sto u Fond zdravstvenog osiguranja RS (opasna su im konkurencija ovi iz Prnjavora-vec imaju jedan pun autobus dnevno).

ODGOVORITE
Name

ja

02.08.2014 19:31

Bice isto kao sad samo sto ce biti zvanicno i nek propada kad majmuni upravljaju...

ODGOVORITE
Name

Đoda

02.08.2014 20:14

Čim jedna država počne ulaziti iz jednog u drugi kredit, pritom nema nikakvu ekonomiju uz još armiju nezaposlenih... Тu je već nastupio bankrot. E sad što Željka i Dodik plasiraju lafine za narod kako je sve stabilno, sve super...ostaje na nama da u oktobru im zadamo "jak udarac" i da damo priliku Savezu za promjene da spasi što se još može spasiti!!!

ODGOVORITE
Name

ozrenac

02.08.2014 20:35

ovo bn priprema narod jer su svjesni ako dodje bosic i kompanija da smo gotovi

ODGOVORITE
Name

rodjo

02.08.2014 21:08

Koliko mi je poznato,BH je pod nekakvom vrstom medjunarodnog protektorata a gospodin Inco ako je dobronamjeran moze od stranih banaka dobiti na uvid trenutno stanje na kontima nasih BH politicara. Pa neka MMFu vrati dugove.

ODGOVORITE
Name

Crni

02.08.2014 21:42

Prije će se zaratiti nego što se to desi .

ODGOVORITE
Name

Jovan

02.08.2014 21:59

Kakav crni Savez za promjene isti kao i ovi.Ne znam za vas ljudi ali ja ne vidim rjesenje!?

ODGOVORITE
Name

Pola..

03.08.2014 00:16

Iskreno..Republika Srpska je vec bankrotirala..nema prihoda od poljoprivrede itd ..zlatne opstine nisu dobile tretman kakav su zasluzile...Federacija ce uskoro..

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

03.08.2014 05:55

Kakve to veze ima i sta ce biti kad se proglasi bankrot drzave .... nista . Oni koju su doveli do ovoga _ sve vlade za svog mandata su se trudile da uniste ovu za...anciju od drzave, jer su gledali sebe i samo sebe. Puni novaca , koje se mjere desetine miliona KM , zajedno sa svojim porodicama imaju druge zivotne destinacije, zavrsene fakultete u drugim drzavama , svi govore strane jezike , imaju novac ..... sta to bijese BANKROT , meni se cini naziv PANK GRUPE IZ NASE DEZELE ......a nije ni skup ulaz ....

ODGOVORITE
Name

Salepvruč

03.08.2014 07:07

Institucije BiH nemaju razvojni budžet,njihov budžet je isključivo za održavanje institucija,institucije BiH se ne zadužuju,oni su samo garant za zaduženja entiteta da će vratiti dug.Zakon o PDV u je jasan,prihodi se prikupljaju svaki dan a isti dan se i dijele,PRVO podmirenje vanjskog duga,zatim prihodi za institucije Bosne i Hercegovine a potom entiteti i niži nivoi vlasti. Iz gore navedenog se vidi da mogu bankrotirati entiteti,institucije BiH će nesmetano funkcionisati i ako entiteti bankrotiraju. BiH je decentralizovana država.

ODGOVORITE
Name

Astor

03.08.2014 08:02

Najlakse je politicare na minimalac pa cemo da vidimo kako oni budzetuju od prvog do prvog, kakav je to sistem da administrativne sekretarice (politicari) imaju vece plate od vaznijih poslova kao sto su ucitelji, profesori, vatrogazci itd.

ODGOVORITE
Name

Srpko

03.08.2014 08:43

Da li možemo izdržati punu godinu dana?

ODGOVORITE
Name

Afrika

03.08.2014 10:36

Opet foliramo a sve je jasno. Zabraniti patriotizam iz Mercedesa i iz dobro plaćenih državnih kabineta. Otpustiti višak administracije na svim nivoima. Investirati u prpizvodnju. Vratiti dostajanstvo stručnjacima i radnicima. Pohapsiti bagru i oduzeti nelegno stečenu imovinu i eto programa oporavka. Sve drugo je foliranje i sjase Kurta da uzjaše Murta.

ODGOVORITE
Name

exsa

03.08.2014 11:42

kako za godinu, pa bankrot je od kako je rat poceo!!!! a sad samo radi ono sto je pokradeno od naroda rs. znaci oni su pokrali nase pare i sad otvaraju za svoje perverzije sa popovima-papistima turisticke centre gdje ce popovi dolaziti sa svojim ljubavnicima. pa moze im se kad su pokrali za vrijeme rata i dok su momke tjerali da ginu dok oni kradu....bilo je sahrana pa puta 100eu po sahrani nakupilo se od pocetka rata,a o kradji nase imovine da ne govorim pa neka sad sa srbijanskim udbasima kupuju drogu i prodaju je za dinare srbima. zapad se samo smije,boli ih kita. njihove drzave su uredjene a vi ludi srbi iz rs nestanite kad tako volite.

ODGOVORITE
Name

Brcak...

03.08.2014 11:55

Ja se ne brinem za buducnost i pored ovakvog pesimizma..ZASTO ? Zato sto ZNAM ko ili ko IMA lovu u mom gradu, odnosno ko je NAKRAO,NAHAPAO,OPLJACKAO,...ONI neka se brinu jer vjerujte cak i malo dijete zna kako su pojedinci dosli do te love,... Ukratko, ako MENI zafali --znam kod koga cu. Mozete slobodno reci da sam i buduci anarhista ali jebaji ga ja ne volim biti gladan..

ODGOVORITE
Name

srbenda

03.08.2014 16:54

Briga nas za bankrotom, mi smo nebeski narod.

ODGOVORITE
Name

Setac

04.08.2014 06:51

Ja kako gledam mi smo svi kolektivno pred bankrotom od '91. Ako neko ima da kaže koji je to period blagostanja bio od te godine do danas, jako bi volio da čujem...

ODGOVORITE
Name

Shaban

04.08.2014 08:18

Bih treba pomoc, a ne pretnje bankrotom. Mozemo mi bankrotirati sto puta, nista se nece promijeniti.

ODGOVORITE
Name

Lija

04.08.2014 09:38

Ova država je u samrtnom ropcu i bankrotirala je već duže vrijeme. Žao mi je što ovi koji dođu na vlast poslije oktobarskih izbora, neće imati šta krasti jer je sve pokradeno.

ODGOVORITE
Name

humanitarac

05.08.2014 08:34

Sve smo prošli,pa hajde da I to vidimo.

ODGOVORITE
Name

Darko

05.08.2014 09:21

Bankrot nam je jedini spas! Vatikanu smo strostruko isplatili kredite koje nam dao preko svojih dilera MMF, Svetske banke, EBRD itd.., Republika Srpska je logor smrti. Katolici nas drža 25 godina u logoru i kinje.

ODGOVORITE