Прва помоћ на плажи

Опече ли вас медуза, помоћи ће испирање морском водом и сирћетом, а код јаких опекотина као и убода рибе паук потражите лекара. Бодље јежа вадите уз помоћ игле.

Путовања 02.08.2014 | 00:46
Прва помоћ на плажи

Незгоде код купања могу упропастити годишњи одмор, стога је код уласка у воду важно бити опрезан, наглашавају лекари. Најчешћа грешка је пребрзи улазак у море, језеро или базен, посебно код скакања на главу или након дугог излежавања на сунцу. Због температурне разлике може доћи до шока за тело, који код срчаних и хроничних болесника може бити фаталан. Зато је важно прво ући у воду до колена, намочити подручја где се налазе важни крвни судови - попут пазуха, врата и трбуха.

Опекотини од медузе помаже сирће - Након контакта с медузом, на кожи долази до алергијске реакције на ствару које се налазе у њиховим пипцима, но та опеклина најчешће није опасна. Ипак, ако је површином већа од раширеног длана с прстима те се појаве већи пликови, требало би да се јавите лекару. Кортикостероидне креме ублажиће реакцију, а као прва помоћ послужиће испирање опекотине морском водом, као и сирћетом, лимуновим соком или урином.

Бодље јежа ваде се иглом и алкохолом - Бодље јежа доносе велике проблеме, понајвише јер онемогућавају нормално ходање док не извадите иглице. Ако их је мало, то можете учинити сами уз помоћ дезинфиковане игле, пинцете и алкохола. Вадите их на начин као што бисте вадили трн из коже. Ако су бодље предубоко или их је превише да би их сами извадили, обавезно посетите лекара како се нога не би загнојила.

Врућа вода након убода морског паука - Морски паук је врста рибе која се најчешће налази у песку, а како на леђима има отровне бодље до незгода долази тако што људи стану на њих, док су код риболоваца чешћи убоди по рукама. Како је отров те рибе осетљив на температуру, најбоље је што пре након убода уронити у врућу воду, по могућству што топлију. Добра прва помоћ је и урин на убод. Потом се јавите лекару, јер може доћи и до грчева те несвестице, посебно код старијих болесника и мале деце.

Опекотине од сунца смањује јогурт - Код појаве црвенила и осећаја затезања након сунчања као прва помоћ послужће хладна купка у коју можете ставити мало јабуковог сирћета, као и накнадно мазање уљем кантариона. Јогурт у дебљем слоју помоћи ће да охладите кожу и смањите опекотине. Ипак, ако се појаве пликови или се кожа гули, те дође до отворених рана, идите код лекара по специјализовану крему.

Коментари / 0

Оставите коментар