Prva pomoć na plaži

Opeče li vas meduza, pomoći će ispiranje morskom vodom i sirćetom, a kod jakih opekotina kao i uboda ribe pauk potražite lekara. Bodlje ježa vadite uz pomoć igle.

Putovanja 02.08.2014 | 00:46
Prva pomoć na plaži

Nezgode kod kupanja mogu upropastiti godišnji odmor, stoga je kod ulaska u vodu važno biti oprezan, naglašavaju lekari. Najčešća greška je prebrzi ulazak u more, jezero ili bazen, posebno kod skakanja na glavu ili nakon dugog izležavanja na suncu. Zbog temperaturne razlike može doći do šoka za telo, koji kod srčanih i hroničnih bolesnika može biti fatalan. Zato je važno prvo ući u vodu do kolena, namočiti područja gde se nalaze važni krvni sudovi - poput pazuha, vrata i trbuha.

Opekotini od meduze pomaže sirće - Nakon kontakta s meduzom, na koži dolazi do alergijske reakcije na stvaru koje se nalaze u njihovim pipcima, no ta opeklina najčešće nije opasna. Ipak, ako je površinom veća od raširenog dlana s prstima te se pojave veći plikovi, trebalo bi da se javite lekaru. Kortikosteroidne kreme ublažiće reakciju, a kao prva pomoć poslužiće ispiranje opekotine morskom vodom, kao i sirćetom, limunovim sokom ili urinom.

Bodlje ježa vade se iglom i alkoholom - Bodlje ježa donose velike probleme, ponajviše jer onemogućavaju normalno hodanje dok ne izvadite iglice. Ako ih je malo, to možete učiniti sami uz pomoć dezinfikovane igle, pincete i alkohola. Vadite ih na način kao što biste vadili trn iz kože. Ako su bodlje preduboko ili ih je previše da bi ih sami izvadili, obavezno posetite lekara kako se noga ne bi zagnojila.

Vruća voda nakon uboda morskog pauka - Morski pauk je vrsta ribe koja se najčešće nalazi u pesku, a kako na leđima ima otrovne bodlje do nezgoda dolazi tako što ljudi stanu na njih, dok su kod ribolovaca češći ubodi po rukama. Kako je otrov te ribe osetljiv na temperaturu, najbolje je što pre nakon uboda uroniti u vruću vodu, po mogućstvu što topliju. Dobra prva pomoć je i urin na ubod. Potom se javite lekaru, jer može doći i do grčeva te nesvestice, posebno kod starijih bolesnika i male dece.

Opekotine od sunca smanjuje jogurt - Kod pojave crvenila i osećaja zatezanja nakon sunčanja kao prva pomoć poslužće hladna kupka u koju možete staviti malo jabukovog sirćeta, kao i naknadno mazanje uljem kantariona. Jogurt u debljem sloju pomoći će da ohladite kožu i smanjite opekotine. Ipak, ako se pojave plikovi ili se koža guli, te dođe do otvorenih rana, idite kod lekara po specijalizovanu kremu.

Komentari / 0

Ostavite komentar