Откупнине главни извор финансија за Ал-каиду

Мрежа Ал-каида повећала је финансирање терористичких операција захваљујући добијању најмање 125 милиона долара од 2008. углавном на име откупнине од европских влада за ослобођење талаца, пише "Неw Yорк
Тимес".

Свијет 30.07.2014 | 16:53
Откупнине главни извор финансија за Ал-каиду

Према истраживању објављеном у уторак, само у 2013. години тај износ је достигао 66 милиона долара, пренео је Франс прес писање листа.

Подсекретар у америчком министарству финансија Дејвид Коен рекао је 2012. да су Ал-каиду основали богати донатори, а да су "данас откупнине за киднаповане постали најзначајнији извор финансирања тероризма".

"Свака трансакција охрабрује наредну", рекао је он.

Према писању њујоршког дневника, Ал-каида је отворено признала изненадну срећу.

"Отимање талаца представља лак плијен, то могу да опишем као уносну трговину и драгоцјено благо", написао је лидер Ал-каиде на Арабијском полуострву Насер ал-Вухајши.

Према његовим ријечима, откупнина - која је у посљедњим случајевима износила око 10 милиона долара по једном киднапованом, представља и до половине његовог расположивог буџета.

"Њујорк тајмс" је објавио списак исплата компанија Швајцарске, Шпаније, Аустрије и Француске Ал-каиди исламског Магреба од 2008. у износу већем од 90 милиона долара.

Забиљежене су и двије исплате из неидентификованих извора.

Сомалијски побуњеници Шебаба добили су 5,1 милион долара од Шпаније, док је Ал-каида на Арабијском полуострву добила близу 30 милиона у двије транше - из Катара и Омана, и из непознатог извора.

АФП наводи да Аустрија, Француска, Њемачка, Италија и Швајцарска поричу да су икада платиле откупнине за таоце. Такође, и француска нуклеарна компанија "Арева" пориче плаћање откупнине.

Међутим, прошле године је некадашњи високорангирани обавјештајни функционер рекао француској новинској агенцији, захтијевајући анонимност, да "владе и компаније плаћају у скоро сваком случају".

"Увијек постоји откупнина или размјена неке врсте: новац, ослобађање затвореника, испоруке оружја", рекао је он.

САД и Велика Британија одбијају да плате за ослобађање киднапованих држављана, наводи "Њујорк тајмс", додајући да је само неколико њих спашено у војним акцијама или је побјегло.

Међутим, САД у неким случајевима преговарају, укључујући недавну размјену 5 талибана затворених у Гвантанаму за ухваћеног америчког војника Бовија Бергдала.

Бивша замјеница помоћника секретара за одбрану задужена за Африку и амбасадорка у Малију 2003, када је Њемачка платила прву откупнину, Вики Хадлстон рекла је да "Европљани треба да дају одговоре на многа питања".

"То је потпуно дволична политика. Они плате откупнине и онда поричу да су платили", рекла је она, додајући да је то опасно не само зато што развија терористички покрет, већ и зато што чини "све наше грађане  подложним нападу".

АФП додаје да су лидери Групе 8 индустријски најразвијенијих земаља прошле године потписали споразум којим се одбацује исплата откупнина терористима, али да формална забрана није уведена.


Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РАСА

30.07.2014 18:08

АЈДЕ ЈОС МАЛОНАС ЗАЛУДЈУЈТЕ А САД НЕ ФИНАНСИРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хд

30.07.2014 20:45

Америка их је подрзавала и финансирала у Афганистану па је подрзавала Садама Хусејна .Сада подрзавају ову терор групу ИСИС у сирији и Ираку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

01.08.2014 12:51

Засто нема алкаиде у Русији? Зато сто тамо невлада УСА И израел

ОДГОВОРИТЕ