Otkupnine glavni izvor finansija za Al-kaidu

Mreža Al-kaida povećala je finansiranje terorističkih operacija zahvaljujući dobijanju najmanje 125 miliona dolara od 2008. uglavnom na ime otkupnine od evropskih vlada za oslobođenje talaca, piše "New York
Times".

Svijet 30.07.2014 | 16:53
Otkupnine glavni izvor finansija za Al-kaidu

Prema istraživanju objavljenom u utorak, samo u 2013. godini taj iznos je dostigao 66 miliona dolara, preneo je Frans pres pisanje lista.

Podsekretar u američkom ministarstvu finansija Dejvid Koen rekao je 2012. da su Al-kaidu osnovali bogati donatori, a da su "danas otkupnine za kidnapovane postali najznačajniji izvor finansiranja terorizma".

"Svaka transakcija ohrabruje narednu", rekao je on.

Prema pisanju njujorškog dnevnika, Al-kaida je otvoreno priznala iznenadnu sreću.

"Otimanje talaca predstavlja lak plijen, to mogu da opišem kao unosnu trgovinu i dragocjeno blago", napisao je lider Al-kaide na Arabijskom poluostrvu Naser al-Vuhajši.

Prema njegovim riječima, otkupnina - koja je u posljednjim slučajevima iznosila oko 10 miliona dolara po jednom kidnapovanom, predstavlja i do polovine njegovog raspoloživog budžeta.

"Njujork tajms" je objavio spisak isplata kompanija Švajcarske, Španije, Austrije i Francuske Al-kaidi islamskog Magreba od 2008. u iznosu većem od 90 miliona dolara.

Zabilježene su i dvije isplate iz neidentifikovanih izvora.

Somalijski pobunjenici Šebaba dobili su 5,1 milion dolara od Španije, dok je Al-kaida na Arabijskom poluostrvu dobila blizu 30 miliona u dvije tranše - iz Katara i Omana, i iz nepoznatog izvora.

AFP navodi da Austrija, Francuska, Njemačka, Italija i Švajcarska poriču da su ikada platile otkupnine za taoce. Takođe, i francuska nuklearna kompanija "Areva" poriče plaćanje otkupnine.

Međutim, prošle godine je nekadašnji visokorangirani obavještajni funkcioner rekao francuskoj novinskoj agenciji, zahtijevajući anonimnost, da "vlade i kompanije plaćaju u skoro svakom slučaju".

"Uvijek postoji otkupnina ili razmjena neke vrste: novac, oslobađanje zatvorenika, isporuke oružja", rekao je on.

SAD i Velika Britanija odbijaju da plate za oslobađanje kidnapovanih državljana, navodi "Njujork tajms", dodajući da je samo nekoliko njih spašeno u vojnim akcijama ili je pobjeglo.

Međutim, SAD u nekim slučajevima pregovaraju, uključujući nedavnu razmjenu 5 talibana zatvorenih u Gvantanamu za uhvaćenog američkog vojnika Bovija Bergdala.

Bivša zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu zadužena za Afriku i ambasadorka u Maliju 2003, kada je Njemačka platila prvu otkupninu, Viki Hadlston rekla je da "Evropljani treba da daju odgovore na mnoga pitanja".

"To je potpuno dvolična politika. Oni plate otkupnine i onda poriču da su platili", rekla je ona, dodajući da je to opasno ne samo zato što razvija teroristički pokret, već i zato što čini "sve naše građane  podložnim napadu".

AFP dodaje da su lideri Grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja prošle godine potpisali sporazum kojim se odbacuje isplata otkupnina teroristima, ali da formalna zabrana nije uvedena.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RASA

30.07.2014 18:08

AJDE JOS MALONAS ZALUDJUJTE A SAD NE FINANSIRA

ODGOVORITE
Name

Hd

30.07.2014 20:45

Amerika ih je podrzavala i finansirala u Afganistanu pa je podrzavala Sadama Husejna .Sada podrzavaju ovu teror grupu ISIS u siriji i Iraku .

ODGOVORITE
Name

axxe

01.08.2014 12:51

Zasto nema alkaide u Rusiji? Zato sto tamo nevlada USA I izrael

ODGOVORITE