Мањак минерала доводи до грчева у ногама

ГРЧ у нози јавља се изненада, без најаве и као хитац погађа најчешће мишић на листу који се болно згрчи.

Здравље 28.07.2014 | 07:57
 Мањак минерала доводи до грчева у ногама

Према проценама, око 40 одсто људи повремено има грчеве у ногама, нарочито спортисти, жене, труднице и старије особе. Грчеви се чешће јављају током ноћи, али настају и у току дана, при ходу, током израженог напора или након дужег седења.Према речима др Предрага Митровића, интернисте из Ургентног центра, ове, такозване клаудикационе тегобе честе су у летњим месецима, а узроци могу бити различити:

- Први разлог може бити хроничан, посебно код старијих особа, када се ради о ослабљеној циркулацији крвних судова ногу. Често се јављају трњење ногу, прсти на ногама су хладни, а онда долази и до грчења мишића. Други разлог је често смањен унос течности.

У току лета, наиме, долази до неравнотеже електролита који утичу на појаву грчева у ногама. Они су веома болни, раздирући. Могу да трају мање од минута, али и више од 15 минута.

Ређе, грчеви могу бити симптом системске болести бубрега или јетре, дијабетес мелитуса, Паркинсонове болести, обољења централног и периферног нервног система, хипертироидизма или хипотироидизма и хиперпаратироидизма.

Они који пате од ових тегоба знају да је прва помоћ истезање захваћеног подручја. Код грча у потколеници, требало би истегнути ногу у седећем положају и енергично са обе руке повући предњи део стопала ка горњем делу тела.

Терапија треба да се своди на спречавање претераног замора, надокнаду течности и електролита и адекватну исхрану. Узимање магнезијума отклања болове јер помаже тренутно, али и дугорочно у релаксацији мишића.

- Пре свега, потребно је уносити минимално два литра течности дневно. То ће спречити дехидратацију и смањити могућност дисбаланса електролита у нашем организму - додаје др Митровић. - Додатну количину течности треба унети пре и након повећане физичке активности. Саветује се и повећање уноса калијума и калцијума који директно утичу на расподелу течности у организму.

Калијум се уноси храном као што су банане, живинско месо и риба. Калцијум се налази у јогурту и млеку који су осиромашени масноћом. Једна чаша млека може помоћи у спречавању појаве грчева ногу.

Особе подложне појави грчева у мишићима ногу морају редовно да вежбају стопала истезањем током дана, чиме се постиже опуштање мишићних влакана и спречава појава грчења.

Коментари / 0

Оставите коментар