Manjak minerala dovodi do grčeva u nogama

GRČ u nozi javlja se iznenada, bez najave i kao hitac pogađa najčešće mišić na listu koji se bolno zgrči.

Zdravlje 28.07.2014 | 07:57
 Manjak minerala dovodi do grčeva u nogama

Prema procenama, oko 40 odsto ljudi povremeno ima grčeve u nogama, naročito sportisti, žene, trudnice i starije osobe. Grčevi se češće javljaju tokom noći, ali nastaju i u toku dana, pri hodu, tokom izraženog napora ili nakon dužeg sedenja.Prema rečima dr Predraga Mitrovića, interniste iz Urgentnog centra, ove, takozvane klaudikacione tegobe česte su u letnjim mesecima, a uzroci mogu biti različiti:

- Prvi razlog može biti hroničan, posebno kod starijih osoba, kada se radi o oslabljenoj cirkulaciji krvnih sudova nogu. Često se javljaju trnjenje nogu, prsti na nogama su hladni, a onda dolazi i do grčenja mišića. Drugi razlog je često smanjen unos tečnosti.

U toku leta, naime, dolazi do neravnoteže elektrolita koji utiču na pojavu grčeva u nogama. Oni su veoma bolni, razdirući. Mogu da traju manje od minuta, ali i više od 15 minuta.

Ređe, grčevi mogu biti simptom sistemske bolesti bubrega ili jetre, dijabetes melitusa, Parkinsonove bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, hipertiroidizma ili hipotiroidizma i hiperparatiroidizma.

Oni koji pate od ovih tegoba znaju da je prva pomoć istezanje zahvaćenog područja. Kod grča u potkolenici, trebalo bi istegnuti nogu u sedećem položaju i energično sa obe ruke povući prednji deo stopala ka gornjem delu tela.

Terapija treba da se svodi na sprečavanje preteranog zamora, nadoknadu tečnosti i elektrolita i adekvatnu ishranu. Uzimanje magnezijuma otklanja bolove jer pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića.

- Pre svega, potrebno je unositi minimalno dva litra tečnosti dnevno. To će sprečiti dehidrataciju i smanjiti mogućnost disbalansa elektrolita u našem organizmu - dodaje dr Mitrović. - Dodatnu količinu tečnosti treba uneti pre i nakon povećane fizičke aktivnosti. Savetuje se i povećanje unosa kalijuma i kalcijuma koji direktno utiču na raspodelu tečnosti u organizmu.

Kalijum se unosi hranom kao što su banane, živinsko meso i riba. Kalcijum se nalazi u jogurtu i mleku koji su osiromašeni masnoćom. Jedna čaša mleka može pomoći u sprečavanju pojave grčeva nogu.

Osobe podložne pojavi grčeva u mišićima nogu moraju redovno da vežbaju stopala istezanjem tokom dana, čime se postiže opuštanje mišićnih vlakana i sprečava pojava grčenja.

Komentari / 0

Ostavite komentar