Енергетска пића повећавају жељу за алкохолом

Мешање енергетских пића са кофеином и алкохолом повећава жељу за пићем, показују истраживања.

Здравље 27.07.2014 | 17:27
Енергетска пића повећавају жељу за алкохолом

Истраживање у Аустралији које је пратило понашање младих, показало је да комбиновање алкохола и енергетских пића много лакше доводи до повећане жеље за алкохолом и до тешког пијанства. Стручњаци још не могу поуздано да тврде да ли кофеин, шећер или адитиви чине ове коктеле привлачнијим  од самог алкохола.

Ребека Мекетин, из Центра за истраживање старења и здравља Аустралијског националног универзитета у Канбери, сугерише могући механизам по ком се ово дешава – о алкохолу се често мисли као о нечему
што умртвљује енергију али алкохолна пића су такође и стимуланси.

Од тога колико неку особу стимулише алкохол, зависи колико ће та особа волети алкохол и желети да га пије.

Кофеин је јак стимуланс, а у комбинацији са алкохолом, организам ће мање показивати знаке интоксикације, а особа ће осећати потребу да пије још.

Група произвођача сматра да је ово истраживање непотпуно. По њима, истраживање само проналази везу између ових пића и потребе младих да попију алкохол, али се не наводи да ли су они и пили још и колико.

Произвођачи такође наводе да натписима на својим производима јасно упозоравају купце да конзумирање енергетских пића не смањује дејство алкохола, наводи се у часопису "Доктор у кући".

По подацима америчког Центра за контролу болести, трећина младих од 18 до 24 године редовно пије енергетска пића. Њихова је процена да особе које мешају алкохол са овим пићима имају чак три пута већи ризик од тешког пијанства од оних који то не раде.

Коментари / 0

Оставите коментар