Energetska pića povećavaju želju za alkoholom

Mešanje energetskih pića sa kofeinom i alkoholom povećava želju za pićem, pokazuju istraživanja.

Zdravlje 27.07.2014 | 17:27
Energetska pića povećavaju želju za alkoholom

Istraživanje u Australiji koje je pratilo ponašanje mladih, pokazalo je da kombinovanje alkohola i energetskih pića mnogo lakše dovodi do povećane želje za alkoholom i do teškog pijanstva. Stručnjaci još ne mogu pouzdano da tvrde da li kofein, šećer ili aditivi čine ove koktele privlačnijim  od samog alkohola.

Rebeka Meketin, iz Centra za istraživanje starenja i zdravlja Australijskog nacionalnog univerziteta u Kanberi, sugeriše mogući mehanizam po kom se ovo dešava – o alkoholu se često misli kao o nečemu
što umrtvljuje energiju ali alkoholna pića su takođe i stimulansi.

Od toga koliko neku osobu stimuliše alkohol, zavisi koliko će ta osoba voleti alkohol i želeti da ga pije.

Kofein je jak stimulans, a u kombinaciji sa alkoholom, organizam će manje pokazivati znake intoksikacije, a osoba će osećati potrebu da pije još.

Grupa proizvođača smatra da je ovo istraživanje nepotpuno. Po njima, istraživanje samo pronalazi vezu između ovih pića i potrebe mladih da popiju alkohol, ali se ne navodi da li su oni i pili još i koliko.

Proizvođači takođe navode da natpisima na svojim proizvodima jasno upozoravaju kupce da konzumiranje energetskih pića ne smanjuje dejstvo alkohola, navodi se u časopisu "Doktor u kući".

Po podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, trećina mladih od 18 do 24 godine redovno pije energetska pića. Njihova je procena da osobe koje mešaju alkohol sa ovim pićima imaju čak tri puta veći rizik od teškog pijanstva od onih koji to ne rade.

Komentari / 0

Ostavite komentar