Године нису тешке кад је човјек здрав

Сока Шаренац из Краљева, која је ове године напунила 102 године, мисли да је њен рецепт за дуговечност тај што је кроз свој живот, који није био нимало лак, увек ишла смирено, али не занемарује ни чињеницу да никада није пушила ни пила.

Здравље 27.07.2014 | 11:43
Године нису тешке кад је човјек здрав

Времешна бака Сока, која каже и да никада није пила лекове, и даље је активна, гледа телевизију, чита новине и води разговоре са укућанима.

“У животу сам свашта радила. Тешко ми је било, али никада се нисам секирала. Увек сам са подигнутом главом ишла напред. Трудила сам се да водим и здрав живот. Никада нисам пила, нити пушила, а сву храну сам углавном сама спремала”, открива бака Сока, која је према евиденцији ПИО, најстарији становник на потезу од Краљева до Рашке.

Сока Шаренац је рођена 1912. године у Херцеговини у околини Билеће. Са седамнаест година удала се за Благоја и отишла са њим да живи на Косову где је он био запослен. Десетак година након Другог светског рата, преселили су се у Краљево, где Сока и данас живи са бројном фамилијом.

Последњих година не иде даље од куће и дворишта, али јој не треба јој помоћ да би изашла напоље или у нешто урадила у својој соби.

Сока за Тањуг каже да је и складан живот са супругом Благојем, који је пре неколико година умро у 101. години живота, такође утицао на њихову дуговечност.

“Благоје и ја смо се много поштовали и волели. Колико сам ја њега поштовала, он ми је узвраћао истом количином. Никада нисам никога увредила, нити се са неким посвађала. Зато ми се све комшије када ме виде у дворишту увек јаве”, прича Сока.

Сока каже да је унук, снаја и праунучући "држе као мало воде на длану". “Мислим да сам ових 100 година прегурала у великој мери и захваљујући њима. Шта год сам пожелела од хране, то сам од њих истог тренутка и добила. Праунучићи и ја се неизмерно волимо. Не прође дан да се на изгрлимо. Нису тешке године када је човек здрав”, поручила је Сока Шаренац.

Коментари / 0

Оставите коментар