Godine nisu teške kad je čovjek zdrav

Soka Šarenac iz Kraljeva, koja je ove godine napunila 102 godine, misli da je njen recept za dugovečnost taj što je kroz svoj život, koji nije bio nimalo lak, uvek išla smireno, ali ne zanemaruje ni činjenicu da nikada nije pušila ni pila.

Zdravlje 27.07.2014 | 11:43
Godine nisu teške kad je čovjek zdrav

Vremešna baka Soka, koja kaže i da nikada nije pila lekove, i dalje je aktivna, gleda televiziju, čita novine i vodi razgovore sa ukućanima.

“U životu sam svašta radila. Teško mi je bilo, ali nikada se nisam sekirala. Uvek sam sa podignutom glavom išla napred. Trudila sam se da vodim i zdrav život. Nikada nisam pila, niti pušila, a svu hranu sam uglavnom sama spremala”, otkriva baka Soka, koja je prema evidenciji PIO, najstariji stanovnik na potezu od Kraljeva do Raške.

Soka Šarenac je rođena 1912. godine u Hercegovini u okolini Bileće. Sa sedamnaest godina udala se za Blagoja i otišla sa njim da živi na Kosovu gde je on bio zaposlen. Desetak godina nakon Drugog svetskog rata, preselili su se u Kraljevo, gde Soka i danas živi sa brojnom familijom.

Poslednjih godina ne ide dalje od kuće i dvorišta, ali joj ne treba joj pomoć da bi izašla napolje ili u nešto uradila u svojoj sobi.

Soka za Tanjug kaže da je i skladan život sa suprugom Blagojem, koji je pre nekoliko godina umro u 101. godini života, takođe uticao na njihovu dugovečnost.

“Blagoje i ja smo se mnogo poštovali i voleli. Koliko sam ja njega poštovala, on mi je uzvraćao istom količinom. Nikada nisam nikoga uvredila, niti se sa nekim posvađala. Zato mi se sve komšije kada me vide u dvorištu uvek jave”, priča Soka.

Soka kaže da je unuk, snaja i praunučući "drže kao malo vode na dlanu". “Mislim da sam ovih 100 godina pregurala u velikoj meri i zahvaljujući njima. Šta god sam poželela od hrane, to sam od njih istog trenutka i dobila. Praunučići i ja se neizmerno volimo. Ne prođe dan da se na izgrlimo. Nisu teške godine kada je čovek zdrav”, poručila je Soka Šarenac.

Komentari / 0

Ostavite komentar