Љековита својства бибера

Црни бибер у зрну у комбинацији са куваним црним вином ефикасно сузбија прехладу. Има и чај од бибера који је уз одговарајуће љековито биље корисно природно средство против кашља, као и мљевени бибер са медом.

Здравље 27.07.2014 | 10:18
Љековита својства бибера

Нека истраживања показују да је удисање паре која садржи црни бибер (рецимо испарење чаја од бибера), дјелотворно за одвикавање од цигарета.

Етерично уље бибера употријебљено споља ублажава болове код артритиса, подстиче циркулацију, умањује целулит, опушта мишиће, умирује грчеве и сузбија акне.

Бибер најбоље задржава арому ако се чува у зрну па се као такав и користи или се меље непосредно пред кување. Црни бибер је веома заступљен у припреми лијекова у индијској медицини (ајурведа). Осим у јела, бибер можете да додате и у здраве напитке од воћа и поврћа.

Важно је знати и да претјерана употреба бибера се не препоручује особама које имају озбиљних проблема са хемороидима, оштећен желудац или јетру.

Бибер (латински назив Пипер нигрум), поред соли незаобилазни зачин у свим кухињама и ресторанима, поријеклом је из индонежанских тропских шума. То је биљка пузавица која даје бобичасте плодове (нама познате као зрна бибера) и може достићи висину од 10 метара.

Иако у природи постоји више од 2.000 врста бибера, најпознатија подјела овог зачина на тржишту је на црни, бијели, зелени и црвени бибер. Боја бибера не зависи од примарне врсте биљке са које је убран, већ од начина на који се зрно припрема за употребу.

Црни бибер подстиче варење хране, елиминише бактерије у желуцу тако да спречава надимање стомака и настанак гасова. И не само то, антимикробно дејство бибера спречава кварење хране зачињене овим зачином.
Затим, подстиче способност организма да апсорбује хранљиве материје, поготово бета-каротен и витамин Б.

Употреба црног бибера корисна је особама са вишком килограма јер убрзава метаболизам и сагоријевање калорија па самим тим подстиче мршављење.

Овај љековити зачин садржи фитохемикалије са антиоксидантним дејством које се боре против непожељних слободних радикала у организму тако да доприноси заштити тјела од настанка рака.

Коментари / 0

Оставите коментар