Ljekovita svojstva bibera

Crni biber u zrnu u kombinaciji sa kuvanim crnim vinom efikasno suzbija prehladu. Ima i čaj od bibera koji je uz odgovarajuće ljekovito bilje korisno prirodno sredstvo protiv kašlja, kao i mljeveni biber sa medom.

Zdravlje 27.07.2014 | 10:18
Ljekovita svojstva bibera

Neka istraživanja pokazuju da je udisanje pare koja sadrži crni biber (recimo isparenje čaja od bibera), djelotvorno za odvikavanje od cigareta.

Eterično ulje bibera upotrijebljeno spolja ublažava bolove kod artritisa, podstiče cirkulaciju, umanjuje celulit, opušta mišiće, umiruje grčeve i suzbija akne.

Biber najbolje zadržava aromu ako se čuva u zrnu pa se kao takav i koristi ili se melje neposredno pred kuvanje. Crni biber je veoma zastupljen u pripremi lijekova u indijskoj medicini (ajurveda). Osim u jela, biber možete da dodate i u zdrave napitke od voća i povrća.

Važno je znati i da pretjerana upotreba bibera se ne preporučuje osobama koje imaju ozbiljnih problema sa hemoroidima, oštećen želudac ili jetru.

Biber (latinski naziv Piper nigrum), pored soli nezaobilazni začin u svim kuhinjama i restoranima, porijeklom je iz indonežanskih tropskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove (nama poznate kao zrna bibera) i može dostići visinu od 10 metara.

Iako u prirodi postoji više od 2.000 vrsta bibera, najpoznatija podjela ovog začina na tržištu je na crni, bijeli, zeleni i crveni biber. Boja bibera ne zavisi od primarne vrste biljke sa koje je ubran, već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.

Crni biber podstiče varenje hrane, eliminiše bakterije u želucu tako da sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova. I ne samo to, antimikrobno dejstvo bibera sprečava kvarenje hrane začinjene ovim začinom.
Zatim, podstiče sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, pogotovo beta-karoten i vitamin B.

Upotreba crnog bibera korisna je osobama sa viškom kilograma jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija pa samim tim podstiče mršavljenje.

Ovaj ljekoviti začin sadrži fitohemikalije sa antioksidantnim dejstvom koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu tako da doprinosi zaštiti tjela od nastanka raka.

Komentari / 0

Ostavite komentar