ХИВ вирус елиминисан из организма

Тим стручњака пронашао је начин како да елиминише ХИВ вирус из заражене људске ћелије.

Здравље 25.07.2014 | 11:35
ХИВ вирус елиминисан из организма

Када се вирус ХИВ-1 нађе у организму, познато је да ће трајно ту и да остане. Тим стручњака из Медицинске школе Темпл Универизета у Филаделфији успео је да пронађе начин да елиминише ХИВ-1 геном интегрисан у ћелију и заувек га одстрани.
"Ово је веома значајан корак на путу до проналска лека за сиду. Иако ово јесте велико откриће, још није спремно за клиничку употребу. За сада, то је доказ да се наше истраживање креће у добром правцу", истиче проферсор др Камел Калил, шеф Катедре за неуронауку на Темпл универзизету и вођа овог пројекта.

Његове колеге и он постигли су велики успех када су пронашли начин како да латентни ХИВ-1 вирус елиминишу из људске ћелије. У резултатима студије, објављеним у стручном часопису америчке Националне академије наука, истиче се да су истраживачи креирали молекулрани алат уз помоћ ког су избрисали ХИВ-1 вирус из ћелије.

Наиме, када је вирус већ развијен, комбинација ДНК ензима званог нуклеаза и циљаног влакна РНК, познатог под називом вођена РНК (гРНК), "уловиће" геном вируса и практично исећи ХИВ-1 из ДНК. У том тренутку, ћелија ће започети процес самообнављања и такорећи заварити олабављене крајеве генома, што резултира враћањем ћелије у првобитно стање, овај пут ослобођене вируса, пише "Фарманетворк".

"С обзиром на то да имуни систем не може да победи вирус ХИВ-1, могуће је једино уклонити вирус из ћелије како би дошло до излечења. Ова техника могла би да се користи и за друге врсте вируса", објашњава др Калил.

Метод који су развили научници са Темпл универзитета, ипак, треба да прође кроз још испитивања пре него што буде примењен у лечењу пацијената. Истраживачи морају да смисле метод који ће проверено исти ефекат имати за сваку заражену ћелију.

Осим тога, истичу научници, будући да је вирус ХИВ-1 склон мутацијама, лечење ће морати да буде индивидуализовано за сваку појединачну вирусну инфекцију код пацијената.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПЕЦНИК

25.07.2014 10:11

Ало имали какав струцњак у свијету да елиминисе фирму Нискоградња Лактаси из Пецника код Вукосавља јер о д ње обољело је цијело становниство а само су здравији нацелник вукосавља и мин Ковацевиц

ОДГОВОРИТЕ