HIV virus eliminisan iz organizma

Tim stručnjaka pronašao je način kako da eliminiše HIV virus iz zaražene ljudske ćelije.

Zdravlje 25.07.2014 | 11:35
HIV virus eliminisan iz organizma

Kada se virus HIV-1 nađe u organizmu, poznato je da će trajno tu i da ostane. Tim stručnjaka iz Medicinske škole Templ Univerizeta u Filadelfiji uspeo je da pronađe način da eliminiše HIV-1 genom integrisan u ćeliju i zauvek ga odstrani.
"Ovo je veoma značajan korak na putu do pronalska leka za sidu. Iako ovo jeste veliko otkriće, još nije spremno za kliničku upotrebu. Za sada, to je dokaz da se naše istraživanje kreće u dobrom pravcu", ističe profersor dr Kamel Kalil, šef Katedre za neuronauku na Templ univerzizetu i vođa ovog projekta.

Njegove kolege i on postigli su veliki uspeh kada su pronašli način kako da latentni HIV-1 virus eliminišu iz ljudske ćelije. U rezultatima studije, objavljenim u stručnom časopisu američke Nacionalne akademije nauka, ističe se da su istraživači kreirali molekulrani alat uz pomoć kog su izbrisali HIV-1 virus iz ćelije.

Naime, kada je virus već razvijen, kombinacija DNK enzima zvanog nukleaza i ciljanog vlakna RNK, poznatog pod nazivom vođena RNK (gRNK), "uloviće" genom virusa i praktično iseći HIV-1 iz DNK. U tom trenutku, ćelija će započeti proces samoobnavljanja i takoreći zavariti olabavljene krajeve genoma, što rezultira vraćanjem ćelije u prvobitno stanje, ovaj put oslobođene virusa, piše "Farmanetvork".

"S obzirom na to da imuni sistem ne može da pobedi virus HIV-1, moguće je jedino ukloniti virus iz ćelije kako bi došlo do izlečenja. Ova tehnika mogla bi da se koristi i za druge vrste virusa", objašnjava dr Kalil.

Metod koji su razvili naučnici sa Templ univerziteta, ipak, treba da prođe kroz još ispitivanja pre nego što bude primenjen u lečenju pacijenata. Istraživači moraju da smisle metod koji će provereno isti efekat imati za svaku zaraženu ćeliju.

Osim toga, ističu naučnici, budući da je virus HIV-1 sklon mutacijama, lečenje će morati da bude individualizovano za svaku pojedinačnu virusnu infekciju kod pacijenata.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

PECNIK

25.07.2014 10:11

Alo imali kakav strucnjak u svijetu da eliminise firmu Niskogradnja Laktasi iz Pecnika kod Vukosavlja jer o d nje oboljelo je cijelo stanovnistvo a samo su zdraviji nacelnik vukosavlja i min Kovacevic

ODGOVORITE