100 повратника на Космету

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је данас да се на Косово у овој години вратило 108 повратника и да је зарад већег повратка расељених потребна институционална сарадња Приштине и Београда.

Србија 25.07.2014 | 10:03
100 повратника на Космету

Јевтић је у изјави Тањугу рекао да се у период јануар - јун 2014. године на Косово вратило 108 повратника и да је у процедури повратка још 177 лица, односно да тим особама куће треба да буду изграђене у наредних двадесетак дана и да ће тада број повратника бити 285.

Он је навео неколико препрека који стоје на путу масовнијег повратка расељених истичући да је у политичком смислу потребна институционална сарадња Београда и Приштине која је у протеклом периоду изостала.

"Оно што на терену представља препреку је питање узурпиране имовине и нерешавање тих случајева унутар правосудних органа и институција које се баве правосуђем. Такође постоји и економски аспект који утиче на одлуку људи да се врате на Косово. Постоје спорадично проблеми који се тичу безбедности, пре свега у метохијском делу али они на срећу нису толико изражени", рекао је Јевтић.

Говорећи о проблем у насељу Брђани, у северном делу Митровице, где на повратку инсистирају Албанци за које Срби тврде да никада раније ту нису живели, Јевтић је казао да подизање тензија не иде у прилог било коме и да треба радити на спуштању тензија и изналажењу свих решења која ће допринети нормализацији односа између заједница.

"У том правцу преговарачки сто је једино место где треба расправљати и разговарати о овом и сличним проблемима и тако донети решење које ће бити прихватљиво за обе стране", казао је Јевтић нагласивши да сматра да градоначелници северне и јужног дела Митровице уз помоћ Београда и Приштине треба да седну за преговарачки сто као што се већ и кренуло И разговарају.

Тај процес треба да буде транспарентан, а не да имамо оно што се дешава да једна страна даје тумачење онога што је договорено на свој начин, а друга на свој и да најевћу штету трпе грађани који живе тамо.

"Мора се наћи решење које ће омогућити да се проблем дугорочно реши и да немамо тензије које имамо данас", казао је Јевтић.

Коментари / 0

Оставите коментар