100 povratnika na Kosmetu

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da se na Kosovo u ovoj godini vratilo 108 povratnika i da je zarad većeg povratka raseljenih potrebna institucionalna saradnja Prištine i Beograda.

Srbija 25.07.2014 | 10:03
100 povratnika na Kosmetu

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da se u period januar - jun 2014. godine na Kosovo vratilo 108 povratnika i da je u proceduri povratka još 177 lica, odnosno da tim osobama kuće treba da budu izgrađene u narednih dvadesetak dana i da će tada broj povratnika biti 285.

On je naveo nekoliko prepreka koji stoje na putu masovnijeg povratka raseljenih ističući da je u političkom smislu potrebna institucionalna saradnja Beograda i Prištine koja je u proteklom periodu izostala.

"Ono što na terenu predstavlja prepreku je pitanje uzurpirane imovine i nerešavanje tih slučajeva unutar pravosudnih organa i institucija koje se bave pravosuđem. Takođe postoji i ekonomski aspekt koji utiče na odluku ljudi da se vrate na Kosovo. Postoje sporadično problemi koji se tiču bezbednosti, pre svega u metohijskom delu ali oni na sreću nisu toliko izraženi", rekao je Jevtić.

Govoreći o problem u naselju Brđani, u severnom delu Mitrovice, gde na povratku insistiraju Albanci za koje Srbi tvrde da nikada ranije tu nisu živeli, Jevtić je kazao da podizanje tenzija ne ide u prilog bilo kome i da treba raditi na spuštanju tenzija i iznalaženju svih rešenja koja će doprineti normalizaciji odnosa između zajednica.

"U tom pravcu pregovarački sto je jedino mesto gde treba raspravljati i razgovarati o ovom i sličnim problemima i tako doneti rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane", kazao je Jevtić naglasivši da smatra da gradonačelnici severne i južnog dela Mitrovice uz pomoć Beograda i Prištine treba da sednu za pregovarački sto kao što se već i krenulo I razgovaraju.

Taj proces treba da bude transparentan, a ne da imamo ono što se dešava da jedna strana daje tumačenje onoga što je dogovoreno na svoj način, a druga na svoj i da najevću štetu trpe građani koji žive tamo.

"Mora se naći rešenje koje će omogućiti da se problem dugoročno reši i da nemamo tenzije koje imamo danas", kazao je Jevtić.

Komentari / 0

Ostavite komentar