Незапосленост – највећи проблем у БиХ

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је незапосленост за БиХ највећи проблем, посматрано макроекономски, јер је стопа незапослености од 27,5 одсто највећа у региону, те да посебан проблем представља незапосленост младих, јер 60 одсто њих не ради, што значи да сваки трећи има посао.

Босна и Херцеговина 24.07.2014 | 10:12
Незапосленост – највећи проблем у БиХ

"Ко год од октобра буде на позицији мораће се енергичније бавити рјешавањем овог проблема", истакао је Козарић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ је сада на 130 и некој позицији по атрактивности за инвеститоре, због чега ће се реформски закони, који су болни, морати усвојити.

"Чињеница је да смо ми на дну. Погледајте само ЕУ интеграције, једино БиХ још нема кандидатски статус и на зачељу смо у регији", рекао је Козарић и додао да би било значајно за инвеститоре да БиХ коначно добије статус, јер би то била порука у којем се смјеру БиХ креће.

Говорећи о донаторској конференцији у Бриселу на којој је прикупљено 809 милиона евра помоћи за поплављена подручја, Козарић је рекао да су то већином кредитна средства која се некада морају вратити, да су услови повољни, али да свака кредитна линија има своје специфичности, тако да ће и провођење бити компликовано.

Када је ријеч о макроекономској слици БиХ, Козарић је истакао да је први квартал ове године почео показивати благи опоравак, али да су се десиле поплаве, тако да ће пројекције које је Централна банка имала за 2014. годину бити кориговане.

"Пројекција раста била је 2,6 одсто, а сада је 0,7. Економски раст у прошлој години био је 1,6 одсто, а сада имамао пад привредне активности због непогода", нагласио је Козарић и додао да ће, вјероватно, доћи и до пада индустријске производње, која је на почетку године расла и износила 6,4 одсто.

Козарић је истакао да су девизне резерве у БиХ сада највеће након оснивања Централне банке и износе 7,5 милијарди КМ, док су кредити у задњем кварталу порасли 3,4 одсто.

Он је додао да су ненаплативи кредити почетком године били 15,1 одсто, а процјене су да би могли порасти до 20 одсто.


Извор: Вечерњи лист

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

24.07.2014 08:21

Незапосленост није 27,5 % већ 55%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

24.07.2014 08:42

"Ко год од октобра буде на позицији мораће се енергичније бавити рјешавањем овог проблема". Па шта су до сад радиле ове лопуже од политичара???

ОДГОВОРИТЕ