Nezaposlenost – najveći problem u BiH

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je nezaposlenost za BiH najveći problem, posmatrano makroekonomski, jer je stopa nezaposlenosti od 27,5 odsto najveća u regionu, te da poseban problem predstavlja nezaposlenost mladih, jer 60 odsto njih ne radi, što znači da svaki treći ima posao.

Bosna i Hercegovina 24.07.2014 | 10:12
Nezaposlenost – najveći problem u BiH

"Ko god od oktobra bude na poziciji moraće se energičnije baviti rješavanjem ovog problema", istakao je Kozarić za "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je sada na 130 i nekoj poziciji po atraktivnosti za investitore, zbog čega će se reformski zakoni, koji su bolni, morati usvojiti.

"Činjenica je da smo mi na dnu. Pogledajte samo EU integracije, jedino BiH još nema kandidatski status i na začelju smo u regiji", rekao je Kozarić i dodao da bi bilo značajno za investitore da BiH konačno dobije status, jer bi to bila poruka u kojem se smjeru BiH kreće.

Govoreći o donatorskoj konferenciji u Briselu na kojoj je prikupljeno 809 miliona evra pomoći za poplavljena područja, Kozarić je rekao da su to većinom kreditna sredstva koja se nekada moraju vratiti, da su uslovi povoljni, ali da svaka kreditna linija ima svoje specifičnosti, tako da će i provođenje biti komplikovano.

Kada je riječ o makroekonomskoj slici BiH, Kozarić je istakao da je prvi kvartal ove godine počeo pokazivati blagi oporavak, ali da su se desile poplave, tako da će projekcije koje je Centralna banka imala za 2014. godinu biti korigovane.

"Projekcija rasta bila je 2,6 odsto, a sada je 0,7. Ekonomski rast u prošloj godini bio je 1,6 odsto, a sada imamao pad privredne aktivnosti zbog nepogoda", naglasio je Kozarić i dodao da će, vjerovatno, doći i do pada industrijske proizvodnje, koja je na početku godine rasla i iznosila 6,4 odsto.

Kozarić je istakao da su devizne rezerve u BiH sada najveće nakon osnivanja Centralne banke i iznose 7,5 milijardi KM, dok su krediti u zadnjem kvartalu porasli 3,4 odsto.

On je dodao da su nenaplativi krediti početkom godine bili 15,1 odsto, a procjene su da bi mogli porasti do 20 odsto.


Izvor: Večernji list

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

24.07.2014 10:21

Nezaposlenost nije 27,5 % već 55%.

ODGOVORITE
Name

Đoda

24.07.2014 10:42

"Ko god od oktobra bude na poziciji moraće se energičnije baviti rješavanjem ovog problema". Pa šta su do sad radile ove lopuže od političara???

ODGOVORITE