Општи избори под оштријом лупом НВО

С циљем грађанског посматрања предстојећих Општих избора и објективног извјештавања јавности о изборном процесу, седам невладиних организација у БиХ основало је Коалицију за слободне и поштене изборе- “Под лупом”.

Република Српска 23.07.2014 | 13:28
Општи избори под оштријом лупом НВО

Пројекат се реализује под слоганом “… јер нам је стало” ,  а његов основни задатак је да се спријече евентуалне манипулације и подигне свијест грађана. Свједоци смо да политичке партије имају све већи утицај на изборни процес у БиХ, да утичу на избор чланова Централне, градских и општинских изборних комисија, као и бирачких одбора.

Осим тога јавна средства се без икаквих санкција користе у сврхе избора. У предизборном времену коалиција ће посматрати политичке предизборне кампање,процес регистрације бирача и рад изборне администрације.

Постизборно вријеме ће се искористити заговарање унапређења изборног процеса, док ће се на дан избора проматрати процес гласања и регистровати све евентуалне неправилности. Посматраће се и активни и пасивни гласачи, тако да глас оних који не изађу на бирачко мјесто не може бити злоупотребљено, каже Трнинић.

Она је позвала грађане да позову  080 05 05 05 и постану посматрач на изборима ове коалције, коју чине ЦЦИ, Институт Перпетуум мобиле, Удружење грађана Дон из Приједора, Форум грађана Тузле, Инфохоусе,  Омладинска информативна агенција из Сарајева и Центар за грађанску сарадњу  из Ливна.

На дан избора свим посматрачима-волонтерима биће обезбјеђена адекватна  дневница. Пројекат чија је вриједност  617 300 долара подржан је од УСАИД, Делегације ЕУ у БиХ, британске владе и Амбасаде Краљевине Норвешке.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар