Opšti izbori pod oštrijom lupom NVO

S ciljem građanskog posmatranja predstojećih Opštih izbora i objektivnog izvještavanja javnosti o izbornom procesu, sedam nevladinih organizacija u BiH osnovalo je Koaliciju za slobodne i poštene izbore- “Pod lupom”.

Republika Srpska 23.07.2014 | 13:28
Opšti izbori pod oštrijom lupom NVO

Projekat se realizuje pod sloganom “… jer nam je stalo” ,  a njegov osnovni zadatak je da se spriječe eventualne manipulacije i podigne svijest građana. Svjedoci smo da političke partije imaju sve veći uticaj na izborni proces u BiH, da utiču na izbor članova Centralne, gradskih i opštinskih izbornih komisija, kao i biračkih odbora.

Osim toga javna sredstva se bez ikakvih sankcija koriste u svrhe izbora. U predizbornom vremenu koalicija će posmatrati političke predizborne kampanje,proces registracije birača i rad izborne administracije.

Postizborno vrijeme će se iskoristiti zagovaranje unapređenja izbornog procesa, dok će se na dan izbora promatrati proces glasanja i registrovati sve eventualne nepravilnosti. Posmatraće se i aktivni i pasivni glasači, tako da glas onih koji ne izađu na biračko mjesto ne može biti zloupotrebljeno, kaže Trninić.

Ona je pozvala građane da pozovu  080 05 05 05 i postanu posmatrač na izborima ove koalcije, koju čine CCI, Institut Perpetuum mobile, Udruženje građana Don iz Prijedora, Forum građana Tuzle, Infohouse,  Omladinska informativna agencija iz Sarajeva i Centar za građansku saradnju  iz Livna.

Na dan izbora svim posmatračima-volonterima biće obezbjeđena adekvatna  dnevnica. Projekat čija je vrijednost  617 300 dolara podržan je od USAID, Delegacije EU u BiH, britanske vlade i Ambasade Kraljevine Norveške.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar