Град без незапослених

И док се свијет бори са незапосленошћу, у Великој Британији постоји град који може да послужи као примјер другима.

Свијет 21.07.2014 | 08:58
Град без незапослених

 

Ријеч је о граду Јутокситер, у Стафордшајеру, у којем су свега 34 особе на евиденцији локалног завода за запошљавање.

Међутим, с обзиром на то да се за неколико дана отвара супрмаркет „Wаитросе“, који ће запослити 180 радника, то значи да ће вјероватно и ова 34 наћи себи посао, преноси Даилy Маил.

Према статистичким подацима, у Великој Британији је чак милион људи нашло посао током прошле године. Међутим, нико нема тако добру статистику као Јутокситер, који је у Великој Британији углавном познат по коњичким тркама.

Ендрју Грифитс, посланик градске скупштине, каже да је и сам изненађен овим податком, те да је контактирао недлежно министарство да провјери цифре.

„Морам признати да су ово феноменални подаци. То само показује да дугорочни економски план наше владе даје резултате, а најбољи примјер тога је управо Јутокситер„, каже Грифитс и додаје: „Све у свему, незапосленост у нашем граду се драстично смањила посљедње четири године и то је фантастичан податак, посебно што је то више него очигледно у мом Јутокситеру.“

У блиској будућности познати ланац супермаркета „Wаитросе“ отвориће нови објекат, што ће значити 180 нових радних мјеста.

Највећи послодавци у овом граду су компаније ЈЦБ и произвођач кекса „Фоx“, гдје ради највећи број становника.

Крис Плант, предсједник локалне трговачке коморе, каже да је ово заиста вриједно сваке похвале: „Тржиште рада у Јутокситеру константно јача, сваког мјесеца имамо све мање незапослених и мислим да ћемо убрзо моћи да кажемо да је Јутокситер град у којем сви раде!“

Повољна статистика показује флексибилност тржишта рада, што свакако даје резултате.

Уз све то, број запослених повећава продуктивност, а већ сад спроводе мјере како би ученици одмах послије средње школе пронашли свој први посао. Оно што је специфично за Јутокстиер јесте да не чекају да се неко појави у заводу за запошљавање, већ чине све да до тога не дође.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

21.07.2014 07:54

Што хитније за градоначелника поставити некога и СНСД-а, и нормално за директоре фирми у граду поставити функционере из исте странке. Ето резултата врло брзо- маса незапослених, гладних,јадних и чемерних.

ОДГОВОРИТЕ