Златна медаља за хор “Бањалучанке”

Женски камерни хор "Бањалучанке", под вођством композитора и диригента Младена Матовића, освојио је златну медаљу на Свјетској олимпијади хорова у Риги /Летонија/ у конкуренцији око 500 хорова из 80 земаља.

Република Српска 19.07.2014 | 22:44
Златна медаља за хор “Бањалучанке”

"Бањалучанке" су на овом најзначајнијем свјетском хорском такмичењу учествовале као једини представник Републике Српске и БиХ, а златну медаљу су освојиле у категорији традиционалне музике.

Хор се директно квалификовао на Свјетску хорску Олимпијаду у Риги, која је одржана од 9. до 19. јула, захваљујући претходно освојеним златним медаљама на европским такмичењима у Будимпешти и Барселони.

"Након два узастопна олимпијска сребра са претходне двије хорске Олимпијаде које су одржане у Кини и САД, коначно смо досањали сан о олимпијском злату и на најљепши могући начин заокружили и потврдили вишегодишњу резултатску константу најуспјешније генерације ансамбла, те додатно учврстили своје мјесто најбоље рангираног хора на званичној ранг листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације `Музика Мунди", изјавио је Матовић Срни.

Имајући у виду огроман број земаља учесница Олимпијаде, а у жељи да учешћем пружи пуни допринос ублажавању посљедица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску и регион, хор је од Свјетске хорске асоцијације добио могућност да промовише све активности и начине на које се може помоћи угроженом становништву и Српској.

Током трајања Олимпијаде посебно је промовисана композиција "Анђео у вашем срцу", аутора Младена Матовића, којом су чланице ансамбла универзалним језиком музике позвале међународу јавност да помогне у обнови поплављених подручја.

Ова нумера би ускоро требало да добије и свој видео запис који ће јој додатно помоћи да у потпуности испуни своју намјену и функцију.

Женски камерни хор "Бањалучанке" жели да се јавно захвали граду Бањалука, те свим републичким институцијама и пријатељима ансамбла који су директно или индиректно помогли одлазак и учешће хора на овом престижном хорском такмичењу.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ацо

19.07.2014 22:55

Сјајно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

20.07.2014 07:02

Ви са БН-а, морате знати да је овај Матовић узданица СНСД-а и да су му они намакнули многе послиће...од гостовања и путовања до катедре на Музичкој академији у БЛ. Својевремено му је Бајин Ђетић који се одазива на презиме Радојчић обезбедио да његова пјесма постане званична химна Републике Српсе. Након тога је посланик Мазалица добио партијски задатак да помаже Матовићу где је потребно. Тако се овај дечко изборио за хвалоспјеве у медијима. Режимским. Али, оваквим попут БН - то му може бити и штетно код Баје кад га БН хвали. Или је овај бескичмењак осјетио да ускоро долази до суноврата његових садашњих покровитељс па се на вријеме позиционира...Све похвале за Бањалучанке али, чувајте се Матовића, освједоченог Бајиног пулена и љубитеља шушкавих новчаница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарказио

21.07.2014 08:32

Па добро људи моји отјерајте и попљујте све што иоле ваља у овој Републици. Ко прочита овакав коментар на рад господина Матовића може само осјетити фрустрираност и неоствареност аутора коментара. Па свако са Академије у БЛ зна да је Матовић још увијек једини свршени студент педагошког одсјека са просечном оценом 10, аутор чија се дјела изводе у иностранству и само захваљујући њему је хор "Бањалучанке" стасао у ансамбл свјетског гласа. Констатација "свака част Бањалучанкама али чувајте се Матовића", од којег зависи буквално све што је у вези са хором (избор репертоара, квалитет извођења..) је сулуда и нажалост, морам констатовати да је коментар мог претходника најбољи показатељ и одраз друштва и система вриједности у којем живимо. Све се свело на тамо неке "шушке" и дајте да било кога ко је мало одскочио од наше жабокречине повучемо надоле. РС има три хора и три диригента на понос нама свима- Јединство, Бањалучанке и Србадија са Немањом Савићем, Младеном Матовићем и Десанком Тракиловић су три културна бисера РС и поставимо бар некада личне антагонизме испод неких општих ствари. Толико.

ОДГОВОРИТЕ