Zlatna medalja za hor “Banjalučanke”

Ženski kamerni hor "Banjalučanke", pod vođstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj olimpijadi horova u Rigi /Letonija/ u konkurenciji oko 500 horova iz 80 zemalja.

Republika Srpska 19.07.2014 | 22:44
Zlatna medalja za hor “Banjalučanke”

"Banjalučanke" su na ovom najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju učestvovale kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH, a zlatnu medalju su osvojile u kategoriji tradicionalne muzike.

Hor se direktno kvalifikovao na Svjetsku horsku Olimpijadu u Rigi, koja je održana od 9. do 19. jula, zahvaljujući prethodno osvojenim zlatnim medaljama na evropskim takmičenjima u Budimpešti i Barseloni.

"Nakon dva uzastopna olimpijska srebra sa prethodne dvije horske Olimpijade koje su održane u Kini i SAD, konačno smo dosanjali san o olimpijskom zlatu i na najljepši mogući način zaokružili i potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu najuspješnije generacije ansambla, te dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije `Muzika Mundi", izjavio je Matović Srni.

Imajući u vidu ogroman broj zemalja učesnica Olimpijade, a u želji da učešćem pruži puni doprinos ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku i region, hor je od Svjetske horske asocijacije dobio mogućnost da promoviše sve aktivnosti i načine na koje se može pomoći ugroženom stanovništvu i Srpskoj.

Tokom trajanja Olimpijade posebno je promovisana kompozicija "Anđeo u vašem srcu", autora Mladena Matovića, kojom su članice ansambla univerzalnim jezikom muzike pozvale međunarodu javnost da pomogne u obnovi poplavljenih područja.

Ova numera bi uskoro trebalo da dobije i svoj video zapis koji će joj dodatno pomoći da u potpunosti ispuni svoju namjenu i funkciju.

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" želi da se javno zahvali gradu Banjaluka, te svim republičkim institucijama i prijateljima ansambla koji su direktno ili indirektno pomogli odlazak i učešće hora na ovom prestižnom horskom takmičenju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aco

19.07.2014 22:55

Sjajno!

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

20.07.2014 07:02

Ви са БН-а, морате знати да је овај Матовић узданица СНСД-а и да су му они намакнули многе послиће...од гостовања и путовања до катедре на Музичкој академији у БЛ. Својевремено му је Бајин Ђетић који се одазива на презиме Радојчић обезбедио да његова пјесма постане званична химна Републике Српсе. Након тога је посланик Мазалица добио партијски задатак да помаже Матовићу где је потребно. Тако се овај дечко изборио за хвалоспјеве у медијима. Режимским. Али, оваквим попут БН - то му може бити и штетно код Баје кад га БН хвали. Или је овај бескичмењак осјетио да ускоро долази до суноврата његових садашњих покровитељс па се на вријеме позиционира...Све похвале за Бањалучанке али, чувајте се Матовића, освједоченог Бајиног пулена и љубитеља шушкавих новчаница.

ODGOVORITE
Name

Sarkazio

21.07.2014 08:32

Pa dobro ljudi moji otjerajte i popljujte sve što iole valja u ovoj Republici. Ko pročita ovakav komentar na rad gospodina Matovića može samo osjetiti frustriranost i neostvarenost autora komentara. Pa svako sa Akademije u BL zna da je Matović još uvijek jedini svršeni student pedagoškog odsjeka sa prosečnom ocenom 10, autor čija se djela izvode u inostranstvu i samo zahvaljujući njemu je hor "Banjalučanke" stasao u ansambl svjetskog glasa. Konstatacija "svaka čast Banjalučankama ali čuvajte se Matovića", od kojeg zavisi bukvalno sve što je u vezi sa horom (izbor repertoara, kvalitet izvođenja..) je suluda i nažalost, moram konstatovati da je komentar mog prethodnika najbolji pokazatelj i odraz društva i sistema vrijednosti u kojem živimo. Sve se svelo na tamo neke "šuške" i dajte da bilo koga ko je malo odskočio od naše žabokrečine povučemo nadole. RS ima tri hora i tri dirigenta na ponos nama svima- Jedinstvo, Banjalučanke i Srbadija sa Nemanjom Savićem, Mladenom Matovićem i Desankom Trakilović su tri kulturna bisera RS i postavimo bar nekada lične antagonizme ispod nekih opštih stvari. Toliko.

ODGOVORITE