Препорука Србији: Маните се Јужног тока

Европска комисија препоручила Србији да у овој фази обустави радове на изградњи Јужног тока до тренутка потпуне хармонизације пројекта са законодавством ЕУ.

Србија 19.07.2014 | 19:49
Препорука Србији: Маните се Јужног тока

Евопска комисија се начелно не противи пројекту Јужног тока јер је, како каже, веома важно проширити начине и изворе снабдевања гасом на Западном Балкану, али у овој фази препоручује Србији да обустави радове на изградњи Јужног тока до тренутка потпуне хармонизације пројекта са законодавством ЕУ.

"Европска комисија се начелно не противи пројекту Јужног тока јер је веома важно проширити начине и изворе снабдевања гасом на Западном Балкану.
Јужни ток би представљао још један начин, али не и нови извор снабдевања гасом. Европску комисију не брине гасовод као такав, већ начин на који се овај пројекат спроводи", наводи се у тексту ЕУ инфо центра (ЕУИЦ).

Како се наводи, да би се енергетска сигурност ЕУ повећала, све релевантне инвестиције у енергетску инфраструктуру унутар ЕУ, али и оне које укључују треће земље, морају да се придржавају правила ЕУ о енергији, конкуренцији, јавним набавкама и тако даље.
У тексту се истиче да као и било који други велики инфраструктурни пројекат у Европи, тако и Јужни ток мора имати чврсти правни и регулаторни оквир и додаје да такав оквир, међутим, још увек не постоји.

"Међувладини уговори потписани са Русијом о Јужном току нису у складу са правним тековинама ЕУ, а како је једна од надлежности Комисије да спроводи законе ЕУ, она се користи свим доступним правним средствима како би се уверила да се гасовод развија и да функционише уз пуно поштовање закона Уније", подвлачи се у тексту.

Став Комисије о Јужном току у случају Србије није изузетак, наводи се и додаје да "штавише, ниједан међувладин уговор који је Русија потписала о Јужном току није у складу са законима ЕУ".

Овај став остаје непромењен како у случају држава чланица ЕУ, тако и трећих земаља односно Србије, поручено је у тексту.

Додаје се даље да је, као потписница Уговора о оснивању енергетске заједнице, Србија обавезна да примени све релевантне законе ЕУ, да развије адекватан регулаторни оквир те да либерализује енергетско тржиште у складу са правним тековинама ЕУ.

Истиче се да је Србији, као земљи кандидату, у дугорочном интересу такође да осигура да њено учешће у пројекту Јужног тока не крши основне принципе правних тековина ЕУ.

"У овој фази Европска комисија препоручује Србији да обустави радове на изградњи Јужног тока до тренутка потпуне хармонизације пројекта са законодавством ЕУ. Србија ће на овај начин избећи повећање трошкова за поправку инфраструктуре у будућности", поручено је.

Истовремено, Комисија подстиче Србију да ради на повезивању са бугарским системом протока гаса, наводи се даље и додаје да је ЕК издвојила 14,2 милиона евра за тај пројекат који би допринео унапређењу енергетске безбедности Србије као и да је ЕБРД такође обећала да ће подржати овај пројекат уколико Србија обави реструктурирање Србијагаса у складу са правилима ЕУ.

ЕУИЦ напомиње и да су за разлику од присталица Јужног тока, поборници Трансјадранског гасовода 2011. уложили захтев за изузеће код надлежних дрзавних регулаторних органа те да је Комисија у одлуци о изузећу од маја 2013. одобрила делимично изузимање од правила које подлеже посебним условима.

"Стога су наводи да Трансјадрански гасовод излази из оквира законодавства ЕУ - нетачни", наводи се у тексту и додаје да од стране присталица Јужног тока такав захтев до сада није уложен, а уколико би до њега дошло, државни регулаторни органи и Комисија би били у обавези да процене такав захтев и анализирају појединости тог пројекта на основу критеријума који су одређени...а који се тиче унапређења конкуренције и сигурности снабдевања".

У тексту се закључује да би требало ипак имати у виду да је сврха изузимања од правила да омогући развој инфраструктуре који би у супротном био немогућ.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

19.07.2014 18:40

Значи ипак нема несврставања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

20.07.2014 10:08

Јок вас це питати за дозволу хоце ли и како градити Јузни ток на својох земљи... Ајд ман'те се висе тих глупих уцена

ОДГОВОРИТЕ
Name

децоо..ооо буши

20.07.2014 20:57

"Море Марко, не ори друмова!"-"Море Турци,не газите орања!"

ОДГОВОРИТЕ