Preporuka Srbiji: Manite se Južnog toka

Evropska komisija preporučila Srbiji da u ovoj fazi obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU.

Srbija 19.07.2014 | 19:49
Preporuka Srbiji: Manite se Južnog toka

Evopska komisija se načelno ne protivi projektu Južnog toka jer je, kako kaže, veoma važno proširiti načine i izvore snabdevanja gasom na Zapadnom Balkanu, ali u ovoj fazi preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU.

"Evropska komisija se načelno ne protivi projektu Južnog toka jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdevanja gasom na Zapadnom Balkanu.
Južni tok bi predstavljao još jedan način, ali ne i novi izvor snabdevanja gasom. Evropsku komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi", navodi se u tekstu EU info centra (EUIC).

Kako se navodi, da bi se energetska sigurnost EU povećala, sve relevantne investicije u energetsku infrastrukturu unutar EU, ali i one koje uključuju treće zemlje, moraju da se pridržavaju pravila EU o energiji, konkurenciji, javnim nabavkama i tako dalje.
U tekstu se ističe da kao i bilo koji drugi veliki infrastrukturni projekat u Evropi, tako i Južni tok mora imati čvrsti pravni i regulatorni okvir i dodaje da takav okvir, međutim, još uvek ne postoji.

"Međuvladini ugovori potpisani sa Rusijom o Južnom toku nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a kako je jedna od nadležnosti Komisije da sprovodi zakone EU, ona se koristi svim dostupnim pravnim sredstvima kako bi se uverila da se gasovod razvija i da funkcioniše uz puno poštovanje zakona Unije", podvlači se u tekstu.

Stav Komisije o Južnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navodi se i dodaje da "štaviše, nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU".

Ovaj stav ostaje nepromenjen kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja odnosno Srbije, poručeno je u tekstu.

Dodaje se dalje da je, kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija obavezna da primeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU.

Ističe se da je Srbiji, kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu takođe da osigura da njeno učešće u projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU.

"U ovoj fazi Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU. Srbija će na ovaj način izbeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti", poručeno je.

Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, navodi se dalje i dodaje da je EK izdvojila 14,2 miliona evra za taj projekat koji bi doprineo unapređenju energetske bezbednosti Srbije kao i da je EBRD takođe obećala da će podržati ovaj projekat ukoliko Srbija obavi restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa pravilima EU.

EUIC napominje i da su za razliku od pristalica Južnog toka, pobornici Transjadranskog gasovoda 2011. uložili zahtev za izuzeće kod nadležnih drzavnih regulatornih organa te da je Komisija u odluci o izuzeću od maja 2013. odobrila delimično izuzimanje od pravila koje podleže posebnim uslovima.

"Stoga su navodi da Transjadranski gasovod izlazi iz okvira zakonodavstva EU - netačni", navodi se u tekstu i dodaje da od strane pristalica Južnog toka takav zahtev do sada nije uložen, a ukoliko bi do njega došlo, državni regulatorni organi i Komisija bi bili u obavezi da procene takav zahtev i analiziraju pojedinosti tog projekta na osnovu kriterijuma koji su određeni...a koji se tiče unapređenja konkurencije i sigurnosti snabdevanja".

U tekstu se zaključuje da bi trebalo ipak imati u vidu da je svrha izuzimanja od pravila da omogući razvoj infrastrukture koji bi u suprotnom bio nemoguć.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xxl

19.07.2014 18:40

Znači ipak nema nesvrstavanja?

ODGOVORITE
Name

dado

20.07.2014 10:08

Jok vas ce pitati za dozvolu hoce li i kako graditi Juzni tok na svojoh zemlji... Ajd man'te se vise tih glupih ucena

ODGOVORITE
Name

decoo..ooo buši

20.07.2014 20:57

"More Marko, ne ori drumova!"-"More Turci,ne gazite oranja!"

ODGOVORITE