Хоће ли дјечаци постати мушкарци?

Мала, али одбрана чета Дејана Мијатовића, селектора У20 кошаркашке репрезентације Србије, налази се пред можда најтежим задатком у досадашњем делу Европског првенства за играче до 20 година - да савлада суперталентовани и изузетно квалитетни састав Турске.

Кошарка 19.07.2014 | 14:46
Хоће ли дјечаци постати мушкарци?

Вероватно један од најчувенијих цитата српске кинематографије и убедљиво најпознатији из филма "Небеска удица" гласи:
"Је л' ти знаш како се постаје шампион? Изађеш на терен када је најтеже...и победиш!"

Тренутак када Каја (Небојша Глоговац) сину Јовану објашњава овај чудесан феномен обележио је многе генерације наших националних тимова током XXИ века, који су управо ову реченицу користили као главно мотивационо "оружје" на великим такмичењима и пред најбитније утакмице.

Тако и мала, али одбрана чета Дејана Мијатовића, селектора У20 кошаркашке репрезентације Србије, која се налази пред можда најтежим задатком у досадашњем делу Европског првенства за играче до 20 година - да савлада суперталентовани и изузетно квалитетни састав Турске (субота, 19.15), мора да покаже од каквог је кова. Да поседује ген шампиона и направи огроман корак напред ка освајању титуле првака Старог континента!

Али, неће само кошаркаши Србије бити ти који ће морати да размишљају о великом ривалу. Јер, пулене Ерхана Токера чека генерација Орлића која "прети" да постане једна од најбољих у новијој историји. А све то захваљујући Дејану Мијатовићу, који већ годинама, на овај или онај начин, води, прати и сарађује са момцима попут Тејића, Ребића, Јарамаза, Јанковића, Новака... Играчима о којима кошаркашка Европа можда није толико тога чула до овог момента, али... Од првенства на Криту, које се завршава у недељу увече, брујаће се и причати о младићима из Србије.

Орлићи су у досадашњем току шампионата себи дозволили само један благи пад, против Грчке у новоформираној Групи Е. Али, ни тај пораз није спречио Србију да у четвртфинале оде као првопласирани тим и потом уђе у групу од четири најбоља тима у Европи.

Вођени фантастичним Николом Јанковићем, који је убедљиво најбољи стрелац и скакач екипе (16п, 9.6ск), наши млади борци су редом изрешетали вршњаке из Словеније (73:61), Шпаније (70:61), Шведске (75:49), Немачке (76:68), Велике Британије (74:57) и Литваније (73:54). А онда је дошао сусрет са Израелом, у којем су многи очекивали још један лаган тријумф, али... Показало се да је четвртопласирани тим Групе Ф "тврд орах", којег је тешко разбити. Али, наши млади асови су и у томе успели!

Додуше, после два продужетка и жестоке, лавовске борбе, али су Јарамаз, Тејић, Ребић, Новак и њихови саиграчи показали да су тим за велика дела и да су ментално снажни... Довољно да уђу и у саму борбу за пехар.

Турска је, попут Србије, без већих проблема стигла до полуфинала - Хрватска (70:66), Италија (90:66), Црна Гора (86:83), Чешка (81:64), Пољска (59:51), Израел (79:66), Литванија (79:65), а једини неуспех виђен је против Француске (64:68).

Вође ове генерације су суперталентовани плејмејкер Картал Озмизрак (10.4п, 3.8ск, 4.5ас), који је најбољи асистент и крадљивац лопти у свом тиму, али и млади шутер Тајфун Ерулку (12.4п, 4.4ск, 3.6ас). У питању је физички једна јако квалитетна екипа, која доста тога полаже у скок игру, како у одбрани (30.3 у просеку - други на првенству), тако и у нападу (13.6 по мечу). Такође, статистички гледано, Турска је најефикаснији тим шампионата са 76 поена у просеку (608 укупно), а одмах иза је Србија са 75 поена по мечу (600 укупно).

За разлику од данашњег ривала Орлићи имају далеко бољи проценат шута, (45,8 одсто - најбољи на првенству), где би наши момци могли да потраже кључ до победе.

У досадашњем току Европског првенства Мијатовић је и утакмице у утакмицу добијао нове нападачке, али и дефанзивне опције, а све очи биће упрте у Јанковића, Јарамаза, Тејића, Ребића, Новака и Андрића, од којих се очекује да и вечерас заблистају и кошаркашким поклоницима пруже још једно велико задовољство.

Сада је време за испит генерације - после овог меча од пехара их дели само једна победа (над Хрватском или Шпанијом). Време је да дечаци постану мушкарци!

Коментари / 0

Оставите коментар