Hoće li dječaci postati muškarci?

Mala, ali odbrana četa Dejana Mijatovića, selektora U20 košarkaške reprezentacije Srbije, nalazi se pred možda najtežim zadatkom u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva za igrače do 20 godina - da savlada supertalentovani i izuzetno kvalitetni sastav Turske.

Košarka 19.07.2014 | 14:46
Hoće li dječaci postati muškarci?

Verovatno jedan od najčuvenijih citata srpske kinematografije i ubedljivo najpoznatiji iz filma "Nebeska udica" glasi:
"Je l' ti znaš kako se postaje šampion? Izađeš na teren kada je najteže...i pobediš!"

Trenutak kada Kaja (Nebojša Glogovac) sinu Jovanu objašnjava ovaj čudesan fenomen obeležio je mnoge generacije naših nacionalnih timova tokom XXI veka, koji su upravo ovu rečenicu koristili kao glavno motivaciono "oružje" na velikim takmičenjima i pred najbitnije utakmice.

Tako i mala, ali odbrana četa Dejana Mijatovića, selektora U20 košarkaške reprezentacije Srbije, koja se nalazi pred možda najtežim zadatkom u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva za igrače do 20 godina - da savlada supertalentovani i izuzetno kvalitetni sastav Turske (subota, 19.15), mora da pokaže od kakvog je kova. Da poseduje gen šampiona i napravi ogroman korak napred ka osvajanju titule prvaka Starog kontinenta!

Ali, neće samo košarkaši Srbije biti ti koji će morati da razmišljaju o velikom rivalu. Jer, pulene Erhana Tokera čeka generacija Orlića koja "preti" da postane jedna od najboljih u novijoj istoriji. A sve to zahvaljujući Dejanu Mijatoviću, koji već godinama, na ovaj ili onaj način, vodi, prati i sarađuje sa momcima poput Tejića, Rebića, Jaramaza, Jankovića, Novaka... Igračima o kojima košarkaška Evropa možda nije toliko toga čula do ovog momenta, ali... Od prvenstva na Kritu, koje se završava u nedelju uveče, brujaće se i pričati o mladićima iz Srbije.

Orlići su u dosadašnjem toku šampionata sebi dozvolili samo jedan blagi pad, protiv Grčke u novoformiranoj Grupi E. Ali, ni taj poraz nije sprečio Srbiju da u četvrtfinale ode kao prvoplasirani tim i potom uđe u grupu od četiri najbolja tima u Evropi.

Vođeni fantastičnim Nikolom Jankovićem, koji je ubedljivo najbolji strelac i skakač ekipe (16p, 9.6sk), naši mladi borci su redom izrešetali vršnjake iz Slovenije (73:61), Španije (70:61), Švedske (75:49), Nemačke (76:68), Velike Britanije (74:57) i Litvanije (73:54). A onda je došao susret sa Izraelom, u kojem su mnogi očekivali još jedan lagan trijumf, ali... Pokazalo se da je četvrtoplasirani tim Grupe F "tvrd orah", kojeg je teško razbiti. Ali, naši mladi asovi su i u tome uspeli!

Doduše, posle dva produžetka i žestoke, lavovske borbe, ali su Jaramaz, Tejić, Rebić, Novak i njihovi saigrači pokazali da su tim za velika dela i da su mentalno snažni... Dovoljno da uđu i u samu borbu za pehar.

Turska je, poput Srbije, bez većih problema stigla do polufinala - Hrvatska (70:66), Italija (90:66), Crna Gora (86:83), Češka (81:64), Poljska (59:51), Izrael (79:66), Litvanija (79:65), a jedini neuspeh viđen je protiv Francuske (64:68).

Vođe ove generacije su supertalentovani plejmejker Kartal Ozmizrak (10.4p, 3.8sk, 4.5as), koji je najbolji asistent i kradljivac lopti u svom timu, ali i mladi šuter Tajfun Erulku (12.4p, 4.4sk, 3.6as). U pitanju je fizički jedna jako kvalitetna ekipa, koja dosta toga polaže u skok igru, kako u odbrani (30.3 u proseku - drugi na prvenstvu), tako i u napadu (13.6 po meču). Takođe, statistički gledano, Turska je najefikasniji tim šampionata sa 76 poena u proseku (608 ukupno), a odmah iza je Srbija sa 75 poena po meču (600 ukupno).

Za razliku od današnjeg rivala Orlići imaju daleko bolji procenat šuta, (45,8 odsto - najbolji na prvenstvu), gde bi naši momci mogli da potraže ključ do pobede.

U dosadašnjem toku Evropskog prvenstva Mijatović je i utakmice u utakmicu dobijao nove napadačke, ali i defanzivne opcije, a sve oči biće uprte u Jankovića, Jaramaza, Tejića, Rebića, Novaka i Andrića, od kojih se očekuje da i večeras zablistaju i košarkaškim poklonicima pruže još jedno veliko zadovoljstvo.

Sada je vreme za ispit generacije - posle ovog meča od pehara ih deli samo jedna pobeda (nad Hrvatskom ili Španijom). Vreme je da dečaci postanu muškarci!

Komentari / 0

Ostavite komentar