Свијет у шоку, пљуште бројне оптужбе

Нико од 298 путника и чланова посаде малезијског путничког авиона, који је летио на линији Амстердам - Куала Лумпур, није преживио несрећу у четвртак навече, а свијет је и у петак био у шоку због трагедије.

Свијет 19.07.2014 | 07:30
Свијет у шоку, пљуште бројне оптужбе

Авион "Малаyсиа Аирwаyса" пао је над источном Украјином, око 50 километара од границе с Русијом. На мјесту пада до затварања овог броја "Независних" у петак су пронађена тијела 181 особе.

Све стране су позвале на хитну и темељну истрагу о паду лета МХ17 изнад Доњецка, али није јасно ко ће чинити тим који ће је спроводити.

Дијелови авиона налазе се у области под контролом проруских сепаратиста, који су најавили да су спремни да гарантују пролаз и безбједност независном, међународном тиму. Услов који су проруске снаге поставиле јесте да у тиму буду представници Доњецког региона, Кремља, ОЕБС-а, а објавили су да су спремни да прихвате и истражиоце из Украјине.

Владимир Путин, руски предсједник, рекао је да је неопходна "темељна и објективна истрага", а из Москве је стигао позив из Међународног ваздухопловног комитета (ИАЦ) да се формира међународна група за истрагу под покровитељством Међународне организације цивилног ваздухопловста (ИЦАО), које функционише под окриљем УН.

Руска страна позвала је да се сви подаци, црне кутије и прикупљени докази са мјеста трагедије предају таквој новоформираној групи. На другој страни, руски медији наводе да Кијев инсистира да добије црне кутије.

И власти Малезије су покренуле своју истрагу, а радарске податке провјеравају и америчка тијела.
Трагедија на небу изнад Украјине одмах је постала дио пропагандног рата између сукобљених страна у европском жаришту.

"Кијев пост" је објавио, на основу транскрипата разговора између руских војних обавјештајаца и проруских снага, да је авион наводно оборила група Козака, док је њемачки таблоид "Билд" објавио да више западних обавјештајних служби и влада има сазнања да иза рушења авиона стоје проруске снаге у источној Украјини.

Руско Министарство одбране саопштило је да је забиљежило активност радарског постројења једног украјинског ракетног система БУК у вријеме обарања авиона.

Украјинске власти назвале су несрећу "терористичким чином" и оптужиле проруске снаге да су обориле авион противавионским системом БУК, који им је доставила Русија, док сепаратисти тврде да немају те ракете и да је авион срушила украјинска војска.

Арсениј Јацењук, премијер Украјине, изјавио је да проруски активисти, за које Кијев вјерује да су оборили малезијски авион, треба да одговарају пред Међународним судом у Хагу.

Владимир Путин, предсједник Русије, изјавио је да су украјинске власти одговорне за пад авиона, истакавши да се то не би догодило да Кијев није поново покренуо војну офанзиву против проруских снага на истоку земље.

Путин је позвао и на прекид ватре између проруских снага и украјинских владиних снага у источној Украјини, да би се отворио пут за преговоре.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да "постоји очита потреба за потпуном и транспарентном међународном истрагом" о паду авиона.

На вијест о паду малезијског авиона над Украјином реаговали су свјетски лидери, оцијенивши овај догађај као шокантан и позивајући на спровођење међународне истраге о узроцима несреће.

Барак Обама, амерички предсједник, рекао је да је то ужасна трагедија.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је на покретање међународне истраге о несрећи, рекавши да околности под којима се догодила морају бити разјашњене без одлагања.

Ангела Меркел, њемачка канцеларка, тражи хитну, брзу и независну истрагу о паду малезијског авиона изнад источне Украјине, као и обуставу ватре у Украјини.


Пилот лета МХ17 путем радио-контакта наводно је рекао да се "осјећа прилично нелагодно" летећи измијењеном рутом, те је наводно у посљедњем минуту промијенио курс и кренуо преко територије гдје је и оборен.

Наводно је рекао "да се лоше осјећа" због промјене руте којом авион иде, с обзиром на то да је ријеч о путањи којом су ишли сви претходни авиони "Малаyсиа Аирwаyса", а која је препоручена због ратних дејстава у овом дијелу Украјине.

Пилот је, наводно, одлучио да промијени курс, и кренуо је изнад територије борбених дејстава.

298 погинулих на лету МХ17
189 држављана Холандије
44 Малезије
27 Аустралије
12 Индонезије
9 Велике Британије
4 Њемачке
4 Белгије
3 Филипина
1 Канаде
1 Новог Зеланда
4 особе без потврђене националности

Британски пар Бери Сим, његова супруга Изи и њихова беба требало је да буду на лету МХ17, али пошто није било мјеста "букирали" су други лет. А, онда је свијет обишла вијест да је оборен малезијски авион.

"Када смо чули вијест, добили смо онај осјећај, знате оно када вам је мука, када вам нешто ради у стомаку... Срце је почело јако да ми лупа. Немам друго објашњење него да је 'неко одозго' гледао и рекао нам: 'Ви нећете у овај авион'", изјавио је Сим.

Британски службеник у СЗО, бројни доктори, експерти за АИДС, часне сестре, те најмање 80 дјеце налази се међу 298 жртава кобног лета МХ17, који је пао недалеко од украјинско-руске границе.
Након првобитног шока, објављена су и прва имена жртава, тј. оних за које је сигурно потврђено да су били на овом кобном лету.

Огроман губитак свакако је претрпјела породица Маслин из Перта, чије је троје дјеце погинуло у паду авиона. Наиме, Мо (12), Иви (10) и Отис Маслин (8) враћали су се са дједом Ником Норисом кући у Аустралију.

Иначе, породица је била на одмору у Амстердаму, а родитељи су остали још неколико дана, док је дјед унуке враћао кући како би се на вријеме припремили за полазак у школу.

И Глен Томас, координатор за медије Свјетске здравствене организације (СЗО), био је међу путницима. Он је поријеклом из Блекпула, а посљедњих година је живио и радио у Женеви. Путовао је на конференцију о АИДС-у, која је требало током викенда да почне у Аустралији.

Иначе, према посљедњим извјештајима, најмање 100 путника је ишло на конференцију у Аустралију. Међу њима су и водећи експерти и истраживачи из ове области попут Јоепа Ланга, водећег ХИВ истраживача, који је иза себе оставио петоро дјеце.

Да ствар буде још гора, има и оних који су намјерно замијенили смјене само да би били у том авиону. Међу њима је и малезијски стјуард Санџид Синг (41), који је у посљедњем тренутку замијенио смјену. Ова његова одлука је била кобна, а његова породица не може да схвати шта се десило, посебно што је његова супруга, такође стјуардеса, избјегла сличну судбину, тако што је замијенила смјене на лету МХ370 који је нестао и којем се још није ушло у траг.

Ирена и Џорџ Буроус из Квинсленда скрхани су трагедијом јер су изгубили два своја члана, а да ствар буде гора, та иста породица остала је и без два члана и у марту када је малезијски авион без трага нестао са радара. Сада су изгубили праунуку Мари Ризк и њеног супруга Алберта, који су се враћали са одмора у Европи, а претходно сина Роднија и његову супругу Мери.

Иначе, претпоставља се да је у тренутку несреће авионом управљао пилот Јуџин Чу Јин Леонг (45), за којег из "Малаyсиа Аирлинеса" кажу да је био један од "најискуснијих и најбољих" пилота.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александер БГ

19.07.2014 09:36

Можда су то Израелци урадили ? Јер они су опасни.

ОДГОВОРИТЕ