Интерес Србије на Космету - стабилност

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић истакао је данас, у разговору са шефом УНМИК-а Фаридом Зарифом у Косовској Митровици, да је кључни интерес Београда на Косову стабилност и да ће "Србија са ојачаном снагом" након уласка у покрајинску владу и парламент наставити да се бори за права својих грађана.

Србија 18.07.2014 | 16:01
Интерес Србије на Космету - стабилност

Ðурић је рекао да је пренео првом човеку УН-а на Косову да представници српског народа активно учествују у формирању нове “покрајинске администрације, нове покрајинске владе” и да је Србија намерна да подржи учешће Срба у тој влади са циљем да се реше неки од нагомиланих проблема. Међу проблемима шеф Владине Канцеларије за КиМ је истакао, како је рекао, насилно отимање имовине српској заједници на КиМ и пљачкашку приватизацију која се спроводи у покрајини.

“Наша порука шефу УНМИК-а је била да ће Србија са ојачаном снагом након уласка у покрајинску владу и парламент наставити да се бори за право сваког нашог грађанина на КИМ, за сваку нашу њиву, кућу, споменик и право да на достојанствен начин постојимо и опстајемо овде где смо своји на своме", казао је Ðурић.

Ðурић је нагласио да је оснивање Заједнице српских општина (ЗСО), усвајање Статута ЗСО и борба за остваривање оних делова Бриселског споразума који се односе на Заједнице у наредним месецима кључни задатак. “Разговарао сам са шефом УНМИК-а Фаридом Зарифом о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на Косову и пренео сам да је кључни интерес Србије стабилност у покрајини", казао је Ðурић и додао да је на састанку било речи и о пројектима економског развоја на КиМ.

Уверен сам да Србија може да рачуна и да се може ослонити на подршку и разумевање система УН, уосталом Србија је чланица УН-а и наши разговори су били у духу међусобног разумевања и духу жеље да остваримо оно што је циљ свим разумним политичарима а то је стабилност, закључио је Ðурић.П

осле састанка који је одржан у Косовској Митровици иза затворених врата, шеф УНМИК-а Фарид Зариф није давао изјаве окупљеним новинарима.

Извор: Тањуг

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

прослост

18.07.2014 15:04

Ма о каквом Косову прица Србија и Вуциц? Засто лазе тај народ, па једино је Милосевиц бранио Косово а ови га продају сваки мало по мало и сутра це Вуциц реци даје то Милосевиц изгубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дм

18.07.2014 17:39

То сто се Косово одвојило је за србију позитивна ствар, само сто то неце признати јер би инаце за 50 година срби изгубили вецину у Србији.

ОДГОВОРИТЕ