Interes Srbije na Kosmetu - stabilnost

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić istakao je danas, u razgovoru sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom u Kosovskoj Mitrovici, da je ključni interes Beograda na Kosovu stabilnost i da će "Srbija sa ojačanom snagom" nakon ulaska u pokrajinsku vladu i parlament nastaviti da se bori za prava svojih građana.

Srbija 18.07.2014 | 16:01
Interes Srbije na Kosmetu - stabilnost

Ðurić je rekao da je preneo prvom čoveku UN-a na Kosovu da predstavnici srpskog naroda aktivno učestvuju u formiranju nove “pokrajinske administracije, nove pokrajinske vlade” i da je Srbija namerna da podrži učešće Srba u toj vladi sa ciljem da se reše neki od nagomilanih problema. Među problemima šef Vladine Kancelarije za KiM je istakao, kako je rekao, nasilno otimanje imovine srpskoj zajednici na KiM i pljačkašku privatizaciju koja se sprovodi u pokrajini.

“Naša poruka šefu UNMIK-a je bila da će Srbija sa ojačanom snagom nakon ulaska u pokrajinsku vladu i parlament nastaviti da se bori za pravo svakog našog građanina na KIM, za svaku našu njivu, kuću, spomenik i pravo da na dostojanstven način postojimo i opstajemo ovde gde smo svoji na svome", kazao je Ðurić.

Ðurić je naglasio da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), usvajanje Statuta ZSO i borba za ostvarivanje onih delova Briselskog sporazuma koji se odnose na Zajednice u narednim mesecima ključni zadatak. “Razgovarao sam sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i preneo sam da je ključni interes Srbije stabilnost u pokrajini", kazao je Ðurić i dodao da je na sastanku bilo reči i o projektima ekonomskog razvoja na KiM.

Uveren sam da Srbija može da računa i da se može osloniti na podršku i razumevanje sistema UN, uostalom Srbija je članica UN-a i naši razgovori su bili u duhu međusobnog razumevanja i duhu želje da ostvarimo ono što je cilj svim razumnim političarima a to je stabilnost, zaključio je Ðurić.P

osle sastanka koji je održan u Kosovskoj Mitrovici iza zatvorenih vrata, šef UNMIK-a Farid Zarif nije davao izjave okupljenim novinarima.

Izvor: Tanjug

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

proslost

18.07.2014 15:04

Ma o kakvom Kosovu prica Srbija i Vucic? Zasto laze taj narod, pa jedino je Milosevic branio Kosovo a ovi ga prodaju svaki malo po malo i sutra ce Vucic reci daje to Milosevic izgubio.

ODGOVORITE
Name

dm

18.07.2014 17:39

To sto se Kosovo odvojilo je za srbiju pozitivna stvar, samo sto to nece priznati jer bi inace za 50 godina srbi izgubili vecinu u Srbiji.

ODGOVORITE