Упозорили смо Вас "не летите нашим небом"

На основу транскрипата пресретнутих телефонских разговора измедју руских војних обавештајаца и проруских снага, које је објавила украјинска безбедносна агенција СБУ, малезијски путнички авион јуче је наводно оборила група Козака, тврди данас "Кијев пост".

Свијет 18.07.2014 | 12:32
Упозорили смо Вас "не летите нашим небом"

Боинг 777-200 малезијске компаније "Малезија ерлајнз", који је летео од Амстердана до Куала Лумпура и срушио се изнад источне Украјине код села Чорнухин, у области Луганска, 80 километара северозападно од Доњецка, највероватније је погођен ракетом земља-ваздух.

Свих 298 путника и чланова посаде су погинули.Један телефонски разговор је обављен у 16.40 по кијевском времену, односно 20 минута после рушења авиона. Разговор је водио Игор Безлер, за кога СБУ тврди да је руски војни обавештајац и један од лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике. Он у том разговору подноси извештај о обарању авиона особи коју је СБУ идентификовала као пуковника главне обавештајне службе генералштаба оружаних снага Руске Федерације Василија Геранина.

Други пресретнути разговор се води измедју припадника проруских снага чији су надимци "Мајор" и "Грк" непосредно после обиласка места несреће, наводи "Кијев пост".

"То је 100 одсто путнички (цивилни) авион", каже "Мајор", признајући да не види никакво оружје на месту пада авиона."Апсолутно ништа. Само цивилни предмети, медицинске ствари, пешкири, тоалет папир", додаје "Мајор".

У трећем делу разговора, командант Козака Николај Козицин разговара са неидентификованим припадником проруских снага и цинично каже да су у авиону могли бити шпијуни, јер у супротном он не би летео у тој области.

На руској верзији Фејсбука, ВК.цом, јуче се огласио самопроглашени лидер Доњецке народне републике Игор Гиркин, чије је "ратно име" Игор Стрелков, хвалећи се обарањем авиона."Упозорили смо вас - не летите нашим небом", написао је Стрелков.Мислећи да се ради о украјинском транспортом авиону, Стрелков је додао да је авион "оборен изнад Тореза", ненасељене области, тако да "ниједан невинин човек није повредјени".Стрелков је, међутим обрисао коментар када је потврђено да се ради о путничком авиону, а не војној летелици, преносе страни медији. 

Снимак разговора који је објавила Украјинска безбедносна служба:

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

опа Дјурдјо

18.07.2014 11:04

То је било за оцекивати да су га сепаратисти скинули

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканско искуство

19.07.2014 09:44

Проћи ће године док истина "сазри". Међусобна оптуживања у рату су сасвим нормална, обично побеђује онај на чијој страни је већа страна света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.07.2014 11:10

Ко год да је нека буде кажњен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

балканизација свијета

19.07.2014 15:29

Тако је то кад људи постану зивотиње а мајмуни сједну за компјутере..

ОДГОВОРИТЕ