Upozorili smo Vas "ne letite našim nebom"

Na osnovu transkripata presretnutih telefonskih razgovora izmedju ruskih vojnih obaveštajaca i proruskih snaga, koje je objavila ukrajinska bezbednosna agencija SBU, malezijski putnički avion juče je navodno oborila grupa Kozaka, tvrdi danas "Kijev post".

Svijet 18.07.2014 | 12:32
Upozorili smo Vas "ne letite našim nebom"

Boing 777-200 malezijske kompanije "Malezija erlajnz", koji je leteo od Amsterdana do Kuala Lumpura i srušio se iznad istočne Ukrajine kod sela Čornuhin, u oblasti Luganska, 80 kilometara severozapadno od Donjecka, najverovatnije je pogođen raketom zemlja-vazduh.

Svih 298 putnika i članova posade su poginuli.Jedan telefonski razgovor je obavljen u 16.40 po kijevskom vremenu, odnosno 20 minuta posle rušenja aviona. Razgovor je vodio Igor Bezler, za koga SBU tvrdi da je ruski vojni obaveštajac i jedan od lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike. On u tom razgovoru podnosi izveštaj o obaranju aviona osobi koju je SBU identifikovala kao pukovnika glavne obaveštajne službe generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije Vasilija Geranina.

Drugi presretnuti razgovor se vodi izmedju pripadnika proruskih snaga čiji su nadimci "Major" i "Grk" neposredno posle obilaska mesta nesreće, navodi "Kijev post".

"To je 100 odsto putnički (civilni) avion", kaže "Major", priznajući da ne vidi nikakvo oružje na mestu pada aviona."Apsolutno ništa. Samo civilni predmeti, medicinske stvari, peškiri, toalet papir", dodaje "Major".

U trećem delu razgovora, komandant Kozaka Nikolaj Kozicin razgovara sa neidentifikovanim pripadnikom proruskih snaga i cinično kaže da su u avionu mogli biti špijuni, jer u suprotnom on ne bi leteo u toj oblasti.

Na ruskoj verziji Fejsbuka, VK.com, juče se oglasio samoproglašeni lider Donjecke narodne republike Igor Girkin, čije je "ratno ime" Igor Strelkov, hvaleći se obaranjem aviona."Upozorili smo vas - ne letite našim nebom", napisao je Strelkov.Misleći da se radi o ukrajinskom transportom avionu, Strelkov je dodao da je avion "oboren iznad Toreza", nenaseljene oblasti, tako da "nijedan nevinin čovek nije povredjeni".Strelkov je, međutim obrisao komentar kada je potvrđeno da se radi o putničkom avionu, a ne vojnoj letelici, prenose strani mediji. 

Snimak razgovora koji je objavila Ukrajinska bezbednosna služba:

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

opa Djurdjo

18.07.2014 11:04

To je bilo za ocekivati da su ga separatisti skinuli

ODGOVORITE
Name

Balkansko iskustvo

19.07.2014 09:44

Proći će godine dok istina "sazri". Međusobna optuživanja u ratu su sasvim normalna, obično pobeđuje onaj na čijoj strani je veća strana sveta.

ODGOVORITE
Name

xxl

19.07.2014 11:10

Ko god da je neka bude kažnjen!

ODGOVORITE
Name

balkanizacija svijeta

19.07.2014 15:29

Tako je to kad ljudi postanu zivotinje a majmuni sjednu za kompjutere..

ODGOVORITE