Свијет шокиран, данас сједница Савјета безбједности УН

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио је да "постоји очита потреба за потпуном и транспарентном међународном истрагом" о паду малезијског авиона са 298 путника и члана посаде изнад источне Украјине.

Свијет 18.07.2014 | 07:40
Свијет шокиран, данас сједница Савјета безбједности УН

Тим поводом је за данас заказана хитна седница Савета безбедности Уједињених нација, која ће почети у 10 сати по локалном, односно 16 сати по средњеевропском времену, пренела је агенција АФП.

Велика Британија, која је затражила одржавање хитне седнице СБ, такође је затражила да буде спроведена истрага под надзором УН-а.

Бан Ки-мун је изјавио да Међународна организација за цивилну авијацију, агенција у склопу УН-а, помно прати развој ситуације у вези са несрећом на лету МХ 17 између Амстердама и Куала Лумпура.

Генерални секретар УН-а је додао: "Изражавам дубоко саучешће породицама жртава и народу Малезије."

Малезијски путнички авион, који је летео на линији Амстердам-Куала Лумпур, срушио се јуче у источној Украјини, а нико од 298 путника и чланова посаде није преживео несрећу.

У авиону "Малезија ерлајнса" који је пао над источном Украјином, око 60 километара од границе са Русијом, налазило се укупно 298 људи, од којих су 154 били држављани Холандије.

Украјинске власти назвале су несрећу "терористичким чином" и оптужиле проруске снаге да су обориле авион противавионским системом БУК који им је доставила Русија, док сепаратисти тврде да немају те ракете и да је авион срушила украјинска војска.

Припадници проруских снага на истоку Украјине саопштили су да су пронашли "црну кутију" малезијског авиона и да су спремни на привремено примирје како би била омогућена истрага на месту где се срушио авион.

У току су разговори између представника проруских снага и власти Кијева да се омогући приступ локацији међународним организацијама, потврдио је премијер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Борадај.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су украјинске власти одговорне за пад авиона, истакавши да се то не би догодило да Кијев није поново покренуо војну офанзиву против проруских снага на истоку земље.

После несреће, европска организација за безбедност ваздушног саобраћаја Евроконтрол саопштила је да су украјинске власти затвориле ваздушни простор над источним делом земље.

На вест о паду малезијског авиона над Украјином реаговали су светски лидери, оценивши овај догађај као шокантан и позивајући на спровођење међународне истраге о узроцима несреће.

Амерички председник Барак Обама рекао је да је пад малезијског путничког авиона на истоку Украјине ужасна трагедија и додао да званичници САД покушавају да установе да ли је у њему било америчких држављана.

Обама је рекао и да ће САД пружити сву потребну помоћ у истражи о узроцима ове несреће, што је у телефонском разговору с украјинским председником Петром Порошенком, поновио и потпредседник владе Џозеф Бајден.

Према саопштењу Кремља, председници САД и Русије Барак Обама и Владимир Путин разговарали су о несрећи телефоном.

Путин је такође упутио саучешће малезијском премијеру Наџибу Разаку, замоливши да пренесе искрене речи саосећања и подршке рођацима и најближима погинулих.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је на покретање међународне истраге о несрећи, рекавши да околности под којима се догодила морају бити разјашњене без одлагања.

Исти став изнео је и генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, који је изјавио да је шокиран извештајима о паду малезијског путничког авиона у источној Украјини и затражио међународну истрагу.

Шокираност и жаљење због ове несреће изразио је и британски премијер Дејвид Камерон, на својој страници на друштвеној мрежи Твитер, додајући да се званичници владе састају да би размотрили околности под којима се она догодила.

Председник Француске Франсоа Оланд упутио је саучешће породицама жртава и поновио позив Ештонове на покретање међународне нистраге о несрећи.

На независну међународну истрагу о несрећи позвала је и Немачка.

"Очекујемо да буде учињено све што је потребно да се, што је пре могуће, осветли овај случај", рекао је шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

"Престрављен сам због вести из источне Украјине. Због тога што су стотине недужних људи изгубиле живот на такав ужасан начин", рекао је Штајнмајер.

Штајнмајер није желео да одговори на питање новинара да ли Немачка дели мишљење Украјине о узроцима несреће.

Захтеве за међународну истрагу о узроцима пада авиона упутили су председници Европске комисије Жосе Мануел Барозо и председник Савета Херман Ван Ромпеј, а холандски премијер Марк Руте изјавио је да је пад малезијског авиона "вероватно најгора авионска несрећа у историји Холандије".

Према речима потпредседника "Малезија ерлајнса" Хуиба Гортера, који се новинарима обратио на на амстердамском аеродрому Схипхол, са којег је лет МХ 17 полетео за Куала Лумпур, у авиону је било 283 путника и 15 чланова посаде.

Поред најмање 154 Холанђана, међу путницима је било и 27 Аустралијанаца, 23 Малезијца, 11 Индонежана, шест Британаца, четири Немца, четири Белгијанца, три Филипинца и један Канађанин, док је националност преосталих 47 путника засад непозната, рекао је Гортер.

Он је додао и да су свих 15 чланова посаде били Малезијци.

Како је раније објавила агенција Ројтерс, према саопштењу украјинског Министарства спољних послова, међу путницима су била 23 америчка држављана, а према речима шефа француске дипломатије Лорана Фабијуса и најмање четворо држављана Француске.

На свим зградама владе широм Холандије, заставе ће бити спуштене на пола копља због погибије најмање 154 држављана те земље.


Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мимо

18.07.2014 05:45

Што се мало не позабаве палестином?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

18.07.2014 05:57

Класичан терористички чин украјинских снага, и то њених чланова из десног сектора, а по налогу ЦИА како би за то биле оптужене проруске снаге и могле се предузети још веће конкретније санкције а можда и војне акције против Русије, која би била оптужена за почетак трећег светског рата... Није искључено ни да је мета напада био руски председник Путин чији је авион само неколико минута пре малезијског истом рутом прошао преко тог дела Украјине... Углавном већ видјена доста пута провокација по налогу Америке како би се издејствовала војна интервенција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмм

18.07.2014 06:16

за све који мисле да су га оборили американци следеће: директно послије обарања сеператисти су славили по нету мислећи да су оборили војни украјински авион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

18.07.2014 06:17

Није ми јасно како нема забране летења за цивилне авионе изнад ратних дејстава. Мислим одкуд цивни авион тамо гдје се ратује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телефон

18.07.2014 06:21

Хоће ли Баја и у овом случају подржати безкомпромисну и одлучну акцију против терориста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кјсдф

18.07.2014 06:27

Ништа не говоре о израелским терористима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

18.07.2014 06:51

Обарање малезијског авиона је исти случај као што су биле Маркале у Сарајеву и Рачак на Косову и Метохији. У питању је исти рукопис крваве шапе из Ватикана. Обарањем авиона са 300 путника треба навући светску мржњу на Русију ради отимања Сибира. Слободни свет мора да стане на пут католичким језуитима лојалној војсци из Ватикана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

18.07.2014 07:39

НАТО, Америка, ЕУ хоће да истријебе Арапе и Хришћанство, можемо само да претпоставимо какве су им намјере. Они су тотално полудјели, Арапе на њиховој земљи зову терористима, а Путина диктатором, хришћане "заосталим".... само су они "напредни". НЕЋЕ МОЋИ! Ми се никада нећемо предати западној култури макар немали шта јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуни

18.07.2014 08:55

Америка и Енглеска раде сво зло овог свјета

ОДГОВОРИТЕ
Name

бабара

18.07.2014 09:12

Маркале, Рацак, хемијско орузје у Ираку и сл. Све је то већ видјено.

ОДГОВОРИТЕ