Svijet šokiran, danas sjednica Savjeta bezbjednosti UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da "postoji očita potreba za potpunom i transparentnom međunarodnom istragom" o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i člana posade iznad istočne Ukrajine.

Svijet 18.07.2014 | 07:40
Svijet šokiran, danas sjednica Savjeta bezbjednosti UN

Tim povodom je za danas zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja će početi u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjeevropskom vremenu, prenela je agencija AFP.

Velika Britanija, koja je zatražila održavanje hitne sednice SB, takođe je zatražila da bude sprovedena istraga pod nadzorom UN-a.

Ban Ki-mun je izjavio da Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju, agencija u sklopu UN-a, pomno prati razvoj situacije u vezi sa nesrećom na letu MH 17 između Amsterdama i Kuala Lumpura.

Generalni sekretar UN-a je dodao: "Izražavam duboko saučešće porodicama žrtava i narodu Malezije."

Malezijski putnički avion, koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se juče u istočnoj Ukrajini, a niko od 298 putnika i članova posade nije preživeo nesreću.

U avionu "Malezija erlajnsa" koji je pao nad istočnom Ukrajinom, oko 60 kilometara od granice sa Rusijom, nalazilo se ukupno 298 ljudi, od kojih su 154 bili državljani Holandije.

Ukrajinske vlasti nazvale su nesreću "terorističkim činom" i optužile proruske snage da su oborile avion protivavionskim sistemom BUK koji im je dostavila Rusija, dok separatisti tvrde da nemaju te rakete i da je avion srušila ukrajinska vojska.

Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su da su pronašli "crnu kutiju" malezijskog aviona i da su spremni na privremeno primirje kako bi bila omogućena istraga na mestu gde se srušio avion.

U toku su razgovori između predstavnika proruskih snaga i vlasti Kijeva da se omogući pristup lokaciji međunarodnim organizacijama, potvrdio je premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Boradaj.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad aviona, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Posle nesreće, evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evrokontrol saopštila je da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje.

Na vest o padu malezijskog aviona nad Ukrajinom reagovali su svetski lideri, ocenivši ovaj događaj kao šokantan i pozivajući na sprovođenje međunarodne istrage o uzrocima nesreće.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da je pad malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine užasna tragedija i dodao da zvaničnici SAD pokušavaju da ustanove da li je u njemu bilo američkih državljana.

Obama je rekao i da će SAD pružiti svu potrebnu pomoć u istraži o uzrocima ove nesreće, što je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ponovio i potpredsednik vlade Džozef Bajden.

Prema saopštenju Kremlja, predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin razgovarali su o nesreći telefonom.

Putin je takođe uputio saučešće malezijskom premijeru Nadžibu Razaku, zamolivši da prenese iskrene reči saosećanja i podrške rođacima i najbližima poginulih.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je na pokretanje međunarodne istrage o nesreći, rekavši da okolnosti pod kojima se dogodila moraju biti razjašnjene bez odlaganja.

Isti stav izneo je i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji je izjavio da je šokiran izveštajima o padu malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini i zatražio međunarodnu istragu.

Šokiranost i žaljenje zbog ove nesreće izrazio je i britanski premijer Dejvid Kameron, na svojoj stranici na društvenoj mreži Tviter, dodajući da se zvaničnici vlade sastaju da bi razmotrili okolnosti pod kojima se ona dogodila.

Predsednik Francuske Fransoa Oland uputio je saučešće porodicama žrtava i ponovio poziv Eštonove na pokretanje međunarodne nistrage o nesreći.

Na nezavisnu međunarodnu istragu o nesreći pozvala je i Nemačka.

"Očekujemo da bude učinjeno sve što je potrebno da se, što je pre moguće, osvetli ovaj slučaj", rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Prestravljen sam zbog vesti iz istočne Ukrajine. Zbog toga što su stotine nedužnih ljudi izgubile život na takav užasan način", rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li Nemačka deli mišljenje Ukrajine o uzrocima nesreće.

Zahteve za međunarodnu istragu o uzrocima pada aviona uputili su predsednici Evropske komisije Žose Manuel Barozo i predsednik Saveta Herman Van Rompej, a holandski premijer Mark Rute izjavio je da je pad malezijskog aviona "verovatno najgora avionska nesreća u istoriji Holandije".

Prema rečima potpredsednika "Malezija erlajnsa" Huiba Gortera, koji se novinarima obratio na na amsterdamskom aerodromu Shiphol, sa kojeg je let MH 17 poleteo za Kuala Lumpur, u avionu je bilo 283 putnika i 15 članova posade.

Pored najmanje 154 Holanđana, među putnicima je bilo i 27 Australijanaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, četiri Nemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost preostalih 47 putnika zasad nepoznata, rekao je Gorter.

On je dodao i da su svih 15 članova posade bili Malezijci.

Kako je ranije objavila agencija Rojters, prema saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, među putnicima su bila 23 američka državljana, a prema rečima šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa i najmanje četvoro državljana Francuske.

Na svim zgradama vlade širom Holandije, zastave će biti spuštene na pola koplja zbog pogibije najmanje 154 državljana te zemlje.


Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mimo

18.07.2014 05:45

Što se malo ne pozabave palestinom?

ODGOVORITE
Name

dado

18.07.2014 05:57

Klasičan teroristički čin ukrajinskih snaga, i to njenih članova iz desnog sektora, a po nalogu CIA kako bi za to bile optužene proruske snage i mogle se preduzeti još veće konkretnije sankcije a možda i vojne akcije protiv Rusije, koja bi bila optužena za početak trećeg svetskog rata... Nije isključeno ni da je meta napada bio ruski predsednik Putin čiji je avion samo nekoliko minuta pre malezijskog istom rutom prošao preko tog dela Ukrajine... Uglavnom već vidjena dosta puta provokacija po nalogu Amerike kako bi se izdejstvovala vojna intervencija...

ODGOVORITE
Name

hmm

18.07.2014 06:16

za sve koji misle da su ga oborili amerikanci sledeće: direktno poslije obaranja seperatisti su slavili po netu misleći da su oborili vojni ukrajinski avion.

ODGOVORITE
Name

modran.com

18.07.2014 06:17

Nije mi jasno kako nema zabrane letenja za civilne avione iznad ratnih dejstava. Mislim odkud civni avion tamo gdje se ratuje?

ODGOVORITE
Name

Telefon

18.07.2014 06:21

Hoće li Baja i u ovom slučaju podržati bezkompromisnu i odlučnu akciju protiv terorista?

ODGOVORITE
Name

kjsdf

18.07.2014 06:27

Ništa ne govore o izraelskim teroristima

ODGOVORITE
Name

Ilija

18.07.2014 06:51

Obaranje malezijskog aviona je isti slučaj kao što su bile Markale u Sarajevu i Račak na Kosovu i Metohiji. U pitanju je isti rukopis krvave šape iz Vatikana. Obaranjem aviona sa 300 putnika treba navući svetsku mržnju na Rusiju radi otimanja Sibira. Slobodni svet mora da stane na put katoličkim jezuitima lojalnoj vojsci iz Vatikana!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

18.07.2014 07:39

NATO, Amerika, EU hoće da istrijebe Arape i Hrišćanstvo, možemo samo da pretpostavimo kakve su im namjere. Oni su totalno poludjeli, Arape na njihovoj zemlji zovu teroristima, a Putina diktatorom, hrišćane "zaostalim".... samo su oni "napredni". NEĆE MOĆI! Mi se nikada nećemo predati zapadnoj kulturi makar nemali šta jesti.

ODGOVORITE
Name

cuni

18.07.2014 08:55

Amerika i Engleska rade svo zlo ovog svjeta

ODGOVORITE
Name

babara

18.07.2014 09:12

Markale, Racak, hemijsko oruzje u Iraku i sl. Sve je to već vidjeno.

ODGOVORITE