Ћирилицом није написано ниједно велико зло

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да на ћирилици "није написано ниједно велико зло" и да му тешко пада борба против српског писма у дијелу Хрватске.

Регион 18.07.2014 | 07:03
Ћирилицом није написано ниједно велико зло

"Ни у једном писму нема зла, али забранама се можда жели наметнути нешто друго", рекао је патријарх Иринеј у Карловцу, гдје је освештао обновљену цркву Светог Николе.

Патријарх Иринеј нагласио је да је у Београду "више латинице него ћирилице", али да је Србима стало до њиховог писма, преносе београдски медији.

"Можда је боље ни не говорити о ономе што може да изазове нове сумње, али историју треба сагледати објективно, што је било добро похвалити, а зло назвати злом и то је начин да се међусуседски проблеми уклањају", рекао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх заложио се за наставак дијалога православне и католичке цркве, те оцијенио да су обје цркве позване да раде и на нормализацији односа између Срба и Хрвата.

Његова светост патријарх Иринеј изразио је наду да ће трагична прошлост дати довољну поуку свима да се такви догађаји више не понове нигдје у свијету.


Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фрањо

18.07.2014 07:44

Патријарху Иринеје не мјешај се у световне ствари "више латинице него ћирилице" у Београду. На овом свијету су угрожени и обесправљени сви а не само Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

18.07.2014 23:03

Могао би и ти да се не месас у оно сто те се не тице и не разумес... Ко си ти да осудјујес било кога, а не једног верског поглавара као сто је његова светост патријарх српски господин Иринеј...

ОДГОВОРИТЕ