Ćirilicom nije napisano nijedno veliko zlo

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da na ćirilici "nije napisano nijedno veliko zlo" i da mu teško pada borba protiv srpskog pisma u dijelu Hrvatske.

Region 18.07.2014 | 07:03
Ćirilicom nije napisano nijedno veliko zlo

"Ni u jednom pismu nema zla, ali zabranama se možda želi nametnuti nešto drugo", rekao je patrijarh Irinej u Karlovcu, gdje je osveštao obnovljenu crkvu Svetog Nikole.

Patrijarh Irinej naglasio je da je u Beogradu "više latinice nego ćirilice", ali da je Srbima stalo do njihovog pisma, prenose beogradski mediji.

"Možda je bolje ni ne govoriti o onome što može da izazove nove sumnje, ali istoriju treba sagledati objektivno, što je bilo dobro pohvaliti, a zlo nazvati zlom i to je način da se međususedski problemi uklanjaju", rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh založio se za nastavak dijaloga pravoslavne i katoličke crkve, te ocijenio da su obje crkve pozvane da rade i na normalizaciji odnosa između Srba i Hrvata.

Njegova svetost patrijarh Irinej izrazio je nadu da će tragična prošlost dati dovoljnu pouku svima da se takvi događaji više ne ponove nigdje u svijetu.


Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Franjo

18.07.2014 05:44

Patrijarhu Irineje ne mješaj se u svetovne stvari "više latinice nego ćirilice" u Beogradu. Na ovom svijetu su ugroženi i obespravljeni svi a ne samo Srbi

ODGOVORITE
Name

dado

18.07.2014 21:03

Mogao bi i ti da se ne mesas u ono sto te se ne tice i ne razumes... Ko si ti da osudjujes bilo koga, a ne jednog verskog poglavara kao sto je njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej...

ODGOVORITE