Криза у борби за власт на Косову

Конститутиву седницу парламента Косова обележило је хаотично напуштање сале неких посланичких група, што говори о продубљивању кризе у борби за власт.

Регион 17.07.2014 | 19:48
Криза у борби за власт на Косову

Тако је ову седницу приказала британска агенција Ројтерс.

"Посланици на Косову борили су се данас за контролу над парламентом на првој седници откако су избори, који су одржани у јуну без јасних резултата, изазвали уставну кризу без преседана у краткој историји ове младе државе", известио је Ројтерс.

У тексту се наводи да је опозициони блок, уз подршку посланика који представљају неке етничке мањине на Косову, изабрао лидера највеће опозиционе странке за председника парламента, али тек након што су посланици из партије одлазећег премијера Хашима Тачија прекинули седницу и изашли из сале.

"Ова хаотична сцена говори о продубљујућој кризи у вези с тим ко ће владати том осиромашеном земљом са 1,7 милиона становника у наредне четири године", истиче британска агенција.

Избор лидера Демократског савеза Косова (ДСК) Исе Мустафе за председника парламента наговештава да би та странка могла да има довољну парламентарну већину, мада се чини извесним да ће Тачијева Демократска партија Косова (ДПК) прогласити његов избор нелегитимним, објављује Ројтерс.

У тексту се подсећа да опозициони блок до сада није успео да у свој састав уведе четврту странку - покрет Самоопредељење који, наводи Ројтерс, "има тврђи став у погледу преговора са Србијом, процеса који је кључан за наде обеју земаља у придруживање ЕУ једног дана".

Британска агенција преноси да је опозиција као свог кандидата за премијера најавила Рамуша Харадинаја, "бившег команданта гериле кога је Хашки трибунал два пута оптужио и два пута ослободио оптужби за ратне злочине".

Мустафа је данас на седници, коју је обележио низ спорења и прекид због напуштање сале неких посланичких група, изабран са 65 гласова, као кандидат постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово. За његов избор су гласали и посланици Листе "Српска", док су представници Самоопредељења била уздржани.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар