Kriza u borbi za vlast na Kosovu

Konstitutivu sednicu parlamenta Kosova obeležilo je haotično napuštanje sale nekih poslaničkih grupa, što govori o produbljivanju krize u borbi za vlast.

Region 17.07.2014 | 19:48
Kriza u borbi za vlast na Kosovu

Tako je ovu sednicu prikazala britanska agencija Rojters.

"Poslanici na Kosovu borili su se danas za kontrolu nad parlamentom na prvoj sednici otkako su izbori, koji su održani u junu bez jasnih rezultata, izazvali ustavnu krizu bez presedana u kratkoj istoriji ove mlade države", izvestio je Rojters.

U tekstu se navodi da je opozicioni blok, uz podršku poslanika koji predstavljaju neke etničke manjine na Kosovu, izabrao lidera najveće opozicione stranke za predsednika parlamenta, ali tek nakon što su poslanici iz partije odlazećeg premijera Hašima Tačija prekinuli sednicu i izašli iz sale.

"Ova haotična scena govori o produbljujućoj krizi u vezi s tim ko će vladati tom osiromašenom zemljom sa 1,7 miliona stanovnika u naredne četiri godine", ističe britanska agencija.

Izbor lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe za predsednika parlamenta nagoveštava da bi ta stranka mogla da ima dovoljnu parlamentarnu većinu, mada se čini izvesnim da će Tačijeva Demokratska partija Kosova (DPK) proglasiti njegov izbor nelegitimnim, objavljuje Rojters.

U tekstu se podseća da opozicioni blok do sada nije uspeo da u svoj sastav uvede četvrtu stranku - pokret Samoopredeljenje koji, navodi Rojters, "ima tvrđi stav u pogledu pregovora sa Srbijom, procesa koji je ključan za nade obeju zemalja u pridruživanje EU jednog dana".

Britanska agencija prenosi da je opozicija kao svog kandidata za premijera najavila Ramuša Haradinaja, "bivšeg komandanta gerile koga je Haški tribunal dva puta optužio i dva puta oslobodio optužbi za ratne zločine".

Mustafa je danas na sednici, koju je obeležio niz sporenja i prekid zbog napuštanje sale nekih poslaničkih grupa, izabran sa 65 glasova, kao kandidat postizborne koalicije DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo. Za njegov izbor su glasali i poslanici Liste "Srpska", dok su predstavnici Samoopredeljenja bila uzdržani.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar