Апелациони суд потврдио три године затвора

Апелациони суд у Скопљу потврдио је данас пресуду којом је архиепископ охридски и митрополит скопски Српске православне цркве /СПЦ/ Јован Вранишковски осуђен на три године затвора због наводног прања новца.

Регион 17.07.2014 | 17:02
Апелациони суд потврдио три године затвора

Суд је одбио жалбу владике Јована као неосновану.

Другостепени суд је и за осталих 18 оптужених свештеника, монаха и вјерника у истом процесу, међу којима су и мајка и сестра архиепископа охридског, потврдио казну Кривичног суда у Скопљу изречену 2. јула 2013. године, којом су проглашени кривим за прање новца и осуђени на по двије одине затвора - условно на пет година.

Према оптужници, Вранишковски и његови сарадници су средствима која су нелагално стекли планирали куповину имовине у Скопљу и Штипу. Они су наводно куповином имовине проневјерили око 240.000 евра од 1998. до
2002. године.

Одлуком првостепеног суда са рачуна Удружења за унапређење грађанских и вјерских слобода "Анастасија" из села Нижепоље код Битоља конфисковано је 4,9 милиона денера /око 80.000 евра/, као и земљиште у селу Нерези код Скопља површине 4.859 метара квадратних у вриједности од око 140.000 евра.

Владика Јован налази се у скопском затвору "Идризово".

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђорђи

21.07.2014 08:38

Треба анализирати ову пресуду, да ли је она основана или не,а посебно питање је какав је он и чији је владика и са који циљем је тамо владика кад Македонци имају своје владике, монаштво и свештенство. Имају своју живу цркву. Уосталом , да му је судио Нишки суд предмет би застарио и појео вук магарца, никоме ништа. Али иза ове пресуде стоји целокупно македонско правосуђе од најнижег до највишег степена. Тако да није само цинички се односити према пресуди,него видети о чему се ради.

ОДГОВОРИТЕ